Progoniće me horor koji je učinio Rade

Miroslava Obadić | vesti 2018-05-17 12:40:28 2018-05-17 12:40:28

Rade Šefer (55) iz Sente je na današnji dan pre tri godine počinio jedan od najtežih zločina u Srbiji ubivši šest članova svoje porodice dan nakon venčanja svog sina Vlastimira. Ubičina majka Ilona Šefer (80) odlučila je da na godišnjicu nezapamćene tragedije prvi put sa javnošću podeli svoj bol.

Miroslava Obadić

 - Do kraja života progoniće me horor i patnja koje je učinio Rade. Za mene je tog dana život stao. Doći će i na mene red, evo, imam 80 godina, ali i dan-danas mi je neshvatljivo to što je moj sin jedinac uradio - kaže u ispovesti za „Alo!“ neutešna Ilona.

Nesrećna žena se prisetila tog 17. maja 2015, kada je Rade hicima iz lovačke puške ubio tasta i taštu u selu Orom, a potom u selu Martonoš ubio i svoju snaju, njene roditelje, kao i svoju suprugu. Razlog Radetovog bezumlja, prema rečima meštana, bio je to što nije mogao da se pomiri sa razvodom, ali i to što mu se nije dopadala snaja.

- Tog jutra kad je počinio zločin, ništa mi nije rekao. Radila sam u bašti, bilo je oko 8 ujutru. Čula sam samo kad je zatvorio vrata, otišao i nikada se više nije vratio - seća se Ilona.

 

Reč „ubistvo“ ne izgovaraju

Martonoš, selo na severu Bačke, koje nakon krvavog pohoda Radeta Šefera nazivaju i selom užasa, postalo je meta policijskog nadgledanja i interesovanja. Prema rečima žitelja, reč „ubistvo“ je tamo opasno izgovarati.

- Jedan čovek je rekao supruzi da će je ubiti ako nešto ne uradi, zbog čega je odmah priveden. To pre ovog zločina nije bio slučaj - priča za „Alo!“ jedan meštanin.

Ona kaže da joj je svakim danom sve teže i da za sve ove godine nije uspela da otkrije zbog čega je njen jedinac počinio krvavi zločin.

- Zašto je to uradio? Samo on zna. Odnesem mu cveće na grob i to je sve. Ne znamo šta nosi dan, a šta noć. Hoćemo najlepše, a desi se najgore. Bio mi je sin jedinac, a muž mi je umro pre 30 godina - kaže Ilona.

Meštani Martonoša kod Kanjiže kažu da je tragedija zauvek obeležila njihovo mesto i slažu se da nikada neće zaboraviti stravičan zločin. Kako kažu, i danas pamte svaki detalj tog užasa.

Rade je kobnog dana oko 10 sati otišao u selo Orom, gde je u njihovoj porodičnoj kući ubio roditelje svoje bivše supruge Roze, tasta Jana Traćika (74) i taštu Gizelu (68).

Nakon dvostrukog ubistva, automobilom se odvezao do Martonoša, gde je ubio snaju Nataliju Bajati (25), njene roditelje Šandora (52) i Karolinu (43).

Poslednja žrtva pomračenog uma bila je Roža Šefer, njegova bivša supruga.

 

Hteo da ubije i sina

Pre nego što je teča ubijene neveste ubio Šefera, on je, prema priči očevidaca, nameravao da ubije i svog sina Vlastimira.

- Vlasta je pukom srećom ostao živ. Otac je i u njega bio uperio cev, ali mu je u tom trenutku nestalo metaka. Vlastimir nakon tragedije živi u inostranstvu, dok njegov mlađi brat Aleksandar živi u Senti - kaže komšija porodice Šefer.

- Pucao je i teško ranio Natalijinu tetku Natali, i to pred maloletnim detetom. Da bi zaštitio dete i suprugu, Natalin muž Emanuel Danjoj, francuski državljanin, usmrtio je Šefera u samoodbrani - prisetila se komšinica stradale porodice Bajati.

Kaže da je to bio prizor koji će pamtiti do kraja života.

- Kada sam čula pucnje, pomislila sam da se radi o bezazlenoj svađi. Prvo sam pomislila da se komšija napio i da udara vilama u kapiju, a zatim sam ugledala užas - prvo je iz kuće izleteo jedan dečko, sin Emanuela Danjona, a zatim i Emanuel s puškom, vičući da im treba telefon i Hitna pomoć - seća se komšinica.

Expand player
Pogledajte više