Vladica će biti podvrgnut veštačenju

J. P. | vesti 2016-07-11 21:12:16 2016-07-11 21:12:16

Advokat Nemanja Govedarica u razgovoru za „Alo!” kaže da je nezahvalno komentarisati slučaj čiji su detalji poznati samo iz medija.

Zoran Ilić

On kaže da je u slučajevima poput ovog iz Zaječara pravno moguće da okrivljeni, ukoliko bude podvrgnut veštačenju i ono utvrdi da je u momentu teškog krivičnog dela bio neuračunjiv, na kraju završi na lečenju u bolnici.

 

- Tužilaštvo i sud određuju veštačenje kada je za utvrđivanje ili ocenu neke činjenice potrebno stručno znanje iz oblasti koje tužilaštvo i sud ne poseduju. Ako se pojavi sumnja da je isključena ili smanjena uračunjivost okrivljenog ili da je on usled duševnih smetnji nesposoban da učestvuje u postupku, organ koji rukovodi postupkom odrediće psihijatrijsko veštačenje. Ako je veštačenje određeno radi ocene uračunjivosti okrivljenog, veštak će utvrditi da li je u vreme izvršenja krivičnog dela kod okrivljenog postojala duševna bolest, privremana duševna poremećenost, zaostali duševni razvoj i druga teža duševna poremećenost.

Veštak će odrediti prirodu, vrstu, stepen i trajnost poremećenosti i dati mišljenje o uticaju takvog duševnog stanja na sposobnost okrivljenog da shvati značaj svog dela i upravlja svojim postupcima. Ako se na osnovu nalaza i mišljena veštaka u krivičnom postupku utvrdi da je okrivljeni neuračunjiv, može mu se izreći mera obaveznog psihijatrijskog lečanja i čuvanja u zdrastvenoj ustanovi - objašnjava Govedarica.

Expand player
Pogledajte više