Glasanje
Foto: Alo/Alo!/Vladimir Marković, ilustracija

Čolović je rekao za RTS da kao i svake godine Cesid radi pi-pi-vi-ti tzv. tehniku posmatranja izbora, odnosno posmatranje izbora na uzorku, na reprezentativnom uzorku biračkih mesta, na osnovu kojih se pravi projekcija rezultata.

- Tako da i ove godine nastavljamo sa tom praksom, samo što je malo izmenjenjeno, jer smo do sada uglavnom to radili na parlamentarnim izborima i beogradskim, a sada to radimo i u tri najveće grada u Srbiji. Izbori će biti interesantni svakako u celoj zemlji, ali resursi nisu dovoljno veliki da bi se pokrila svih devedesetak opština u kojim se izbori rade. To je skoro nemoguće za jednu organizaciju kao što je naša, tako da smo se odlučili za tri najveće grada, naveo je Čolović.

On je rekao i da kolege koje se bave posmatranjem izbora zajedno sa Cesidom, imaju tim od 1.500 posmatrača, koji će danas obilaziti biračka mesta, pratiti regularnost glasanja, dodajući da će i kolege iz inostranstva kojima su, kako navodi, ovi izbori svakako zanimljivi.

Govoreći o terminima kada će se saopštavati izlaznost, Čolović kaže da će u pet termina praviti presek izlaznosti, počevši od devet sati ujutro kada će praviti prvi presek.

- Sa nekim preliminarnim nalazima izlaznosti ćemo se pojaviti oko 9.30, pa ćemo zatim to ponoviti u 11 časova, 14, 17 i 19 časova. Sve do zatvaranja biračkih mesta pratimo izlaznost, da bismo posle 20 časova izašli sa procenom izlaznosti i procenom rezultata, zavisno od toga koliko se brzo budu brojali glasovi. Mislim da ćemo posle 21 čas da izađemo sa nekim prvim rezultatima 

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading