ODIHR
Foto: Alo/Alo

Misija ODIHR imala je svoje poslamatrače na lokalnim izborima koji su juče održani u 89 gradova i opština u Srbiji.

.

- Misija je počela sa radom u aprilu. Imali smo timove u Srbiji, u grupama po dvoje. Posamtrači su bili 28 zemalja.

Konferencija za novinare misije ODIHR-a

Foto: Alo.rs

 

 

- Dana 3. aprila 2024, predsednica parlamenta je raspisala izbore za Skupštinu grada Beograda, nakon što nije formirana većina posle izbora 2023. godine. Dana 26. aprila, kao odgovor na zahteve opozicije i nakon obimnih razgovora između parlamentarnih grupa, predsednica parlamenta je raspisala lokalne izbore za još 89 lokalnih skupština na isti datum. Deo opozicije je bojkotovao izbore, dok su drugi odlučili da učestvuju - rekao je ambasador Lamberto Zanijer, šef misije.

- Parlamentarna radna grupa, sastavljena od predstavnika i vladajućih i opozicionih partija, kao i civilnog društva, osnovana je 29. aprila sa ciljem rešavanja svih prethodnih preporuka ODIHR-a, ali se nije dogovorila oko nacrta predloga pre dana izbora.

- Lokalni izbori 2. juna su bili dobro organizovani, nudeći biračima širok spektar političkih alternative. Kandidati su mogli slobodno da vode kampanju, ali je dominacija vladajuće partije i fragmentacija opozicije smanjila konkurentnost izbora. Pravni okvir za izbore pružio je odgovarajuću osnovu za sprovođenje demokratskih izbora, ali su potrebne dodatne reforme za rešavanje preostalih preporuka ODIHR-a.

Konferencija za novinare misije ODIHR-a

Foto: Alo.rs

 

 

- Izborni dan je protekao uglavnom glatko, ali su ga negativno pogodila pitanja vezana za tajnost glasanja, brojni proceduralni problemi, tvrdnje o pritisku i kupovini glasova, i izolovani slučajevi nasilja. Brojanje glasova i sabiranje rezultata su generalno ocenjeni pozitivno. Negativno je ocenjeno glasanje u 7 procenata posmatranih biračkih mesta, pričan naravno o onim koje smo posmatrali.

- Zahvalio bih se vlastima na pozivu da posmatramo izbore, ministarstvu na pomoći oko organizacije. Imali smo na stotine sasatnaka širom zemlje, na svim nivoima.

Na pitanje novinara, Zanijer je rekao da nije u metodologiji ODIHR-a da poredi izbore.

- Svi se moraju gledati posebno, u zasebnom kontekstu. Ono što mogu reći je da ima još posla da se uradi. Ali neki problemi koje smo ranije videli su se popravili, iako posao još nije završen.

- Videli ste da je deo opozicije rešio da bojkotuje izbore. Vidi se manjak kohezije. Zato kažem da postoji potreba da se svi dovedu za sto, gledajući ka dugoročnim interesima građana. Ali ovo je primarno domaći zadatak za lokalne političke aktere.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading