ZAPADNE SILE ČVRSTO SU REŠILE DA IZGURAJU NEZAVISNOST KOSOVA: Ulazak u NATO - završni čin otimanja dela srpske države!
FOTO: EPA Valdrin Xhemaj

 

Kako je Alo! već pisao, pred delegaciju Srbije će 15. juna u Briselu biti postavljen ultimatum kojim se od naše zemlje traži bezuslovno priznavanje Kosovo. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasan je u stavu da Srbija na to neće pristati ni po koju cenu, a u vazduhu ostaje pitanje kakve ćemo posledice zbog toga trpeti.

Pritisci stižu sa svih strana. Grčka i Španija, iako nisu priznale nezavisnost Kosova, sada otvaraju kancelarije u Prištini. Svima je jasno da to nije slučajno i da su ove države tim potezom korak bliže priznanju. Sve glasnije se govori i o članstvu tzv. države Kosovo u NATO, što bi dodatno otežalo situaciju.

Dodatni pritisak na Grčku i Španiju da nam okrenu leđa


Novinarka Ljiljana Smajlović istakla je da joj se čini da je sasvim moguće da će se preko NATO bušiti zemlje koje nisu priznale Kosovo.

- U NATO je i veća disciplina nego u Evropskoj uniji. Biće lakše preko članstva u NATO pritiskati Grčku i Španiju nego preko članstva u EU - objasnila je ona.

Kako ističe Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost, projekat ulaska države Kosovo u NATO je nešto što se intenzivira u poslednje vreme.

- Ta opasnost je sasvim realna i ne sme da se potcenjuje. Cilj Vašingtona i Berlina je zajednički na tom polju, i jedni i drugi bi želeli da vide Kosovo kao članicu NATO i misle da bi time na neki način zaokružili lažnu državnost jer su svesni da u ovom momentu nije država iako je oni tako percipiraju. To će pokušati da učine na sledeći način: oni će izvršiti pritisak na četiri članice NATO koje ne priznaju Kosovo, a to su Slovačka, Rumunija, Grčka i Španija, da se slože s tim da Kosovo uđe u NATO bez formalnog priznavanja državnosti - kaže Rajić za Alo! i dodaje da poslednje odluke grčke i španske vlade da otvore kancelarije u Prištini govore da je pritisak snažan.

- Zasad je to sve na nižem nivou i bez formalnog priznavanja, ali se plašim da će u narednom periodu ti pritisci biti još snažniji. Grčka ima prema Nemačkoj veliki spoljnotrgovinski dug. Sve te države su nama prijateljske i to nije sporno, ali ne možemo smetnuti s uma da su u međunarodnoj areni sve države pomalo sebične jer prvo će, naravno, gledati svoj interes, pa tek onda interes bliskih zemalja - kaže on.

Kako objašnjava, obnovljeno partnerstvo Vašingtona i Brisela, kao i Vašingtona i Berlina otežaće situaciju u odnosu na onu koja je bila prethodnih par godina.

- Ako Kosovo uđe u NATO, to ne znači da je Kosovo država. A Kosovo neće biti država sve dok ne postane punopravni član UN. Ali ulazak Kosova u NATO bi nama drastično pogoršao poziciju. Kosovo bi uživalo formalno-pravnu podršku svih država članica NATO i šta god se dešavalo na Kosovu, to bi se posmatralo kao stvar Prištine, a to jeste problematično jer NATO po rezoluciji 1244 ima zadatak da kontroliše KFOR, koji garantuje bezbednost svima. Plašim se da najmoćnije članice NATO čine sve što je u njihovoj moći da tako nešto izdejstvuju - kaže Rajić.

NATO ima jači uticaj od EU

 

- Pritisak koji se vrši preko NATO je mnogo jači od onog preko EU jer NATO u svom sastavu ima Ameriku. Amerika je supersila sveta, ima sijaset instrumenata na Balkanu, mnogo snažnije nego što ih ima EU. Evropski potpis ne vredi mnogo ako iza tog stava ne stane Amerika. EU je mlađi brat, čak ni na Starom kontinentu, koji je njena zona interesa, ne može se odupreti stavu Amerike - objasnio je Predrag Rajić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Sabahudin

02.06.2021 09:15

Kosovo i Metohija su srpska pokrajima pod protektoratom UN. Nema šanse da udje u NATO. Postoje međunarodni ugovori i sporazumi. Ne ide to baš tako. Ne lažite narod, da biste prodali novine.