Kurti u paničnom strahu od moćne srpske vojske!
EPA

Nije im bilo svejedno ni zbog poruke predsednika Rusije Vladimira Putina da Moskva prati sva dešavanja na severu Kosmeta.

Zbog toga i ne čudi što je juče iznenada Kfor pojačao svoje prisustvo na severu Kosova i Metohije, posebno kod prelaza Jarinje i Brnjak. Indikativno je to što je u jedinicama koje su prisutne na ovim mestima najviše vojnika iz SAD.

Vojnici Kfora pojavili su se juče oko podneva u blizini administrativnog prelaza gde su već osam dana stacionirani pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije. Kfor je saopštio da pomno prate situaciju na KiM i da je zato povećan broj vojnika u patrolama.

Kurti u paničnom strahu od moćne srpske vojske!

Kosovo online

 

- Pratimo situaciju na celom Kosovu i ostajemo fokusirani na svakodnevnu primenu svog mandata - proisteklog iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. kako bi se osiguralo bezbedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu - naveli su iz Kfora za Kosovo onlajn. Helikopteri Kfora u dva navrata su juče nadletali Jarinje i Brnjak, kao i sever Kosova, preneo je RTS.

Kurti u paničnom strahu od moćne srpske vojske!

Oklopno vozilo Miloš - Kosovo.online

 

Vojska Srbije pojačala je prisustvo uz administrativnu liniju sa Kosmetom i na taj način još više podigla paniku u Prištini. Na dva kilometra pre prelaza stacionirana su vojna vozila Srbije - „Lazar“ i „Miloš“.

Vojska Srbije je u povišenoj borbenoj gotovosti zbog situacije na severu Kosova i Metohije, a u proteklim danima ovu teritoriju nadletale su i borbene letelice i helikopteri Vojske Srbije.

I ambasador Rusije u Beogradu kazao je da Moskva prati sve što se događa na Kosmetu.

- Kod nas u Moskvi ova situacija izaziva veliku zabrinutost - rekao je Aleksandar Bocan-Harčenko, i dodao da Rusija podržava niz koraka za rešavanje ove situacije koje su formulisane od predsednika Aleksandra Vučića i Saveta za nacionalnu bezbednost.

Ambasador Rusije kazao je da gomilanje naoružanih snaga Prištine na prelazima predstavlja kršenje sporazuma koji su ranije potpisani i da postoji čudan i štetan stav zapadnih partnera i SAD koji zatvaraju oči pred nastalom situacijom.

Putinove poruke koje je preneo ambasador Rusije izazvale su strah i paniku kod albanskih političara na Kosmetu. Kurti je više puta ranije govorio da neće dozvoliti širenje uticaja Rusije. Odmah nakon Kurtija reagovala je i Vljora Čitaku, zamenica predsednika Demokratske partije Kosova i bivša ambasadorka nepriznate države Kosovo u Vašingtonu.

„Zašto ruski ambasador u Srbiji patrolira granicom između Kosova i Srbije? Zašto je tamo sa srpskim ministrom odbrane?“, napisala je Čitaku na Tviteru.

Vujičić: Srpski narod zna
da je Srbija uz njega

Poslanica u Skupštini Srbije Danijela Vujičić nalazi se na Kosmetu i svakodnevno je uz građane koji su na barikadama na Jarinju i Brnjaku. Poručuje da je uvek uz njih i da je država Srbija uz narod na Kosovu. Ona je za Kosovo onlajn istakla da su Srbi na Kosovu i Metohiji već godinama žrtve represije i nasilja kosovskih institucija.

- Ovo je kulminiralo u poslednjih osam dana slanjem specijalnih jedinica Rosu, do zuba naoružanih, mimo svakog međunarodnog sporazuma. Očigledno je da se Priština opredelila da svoju vlast i moć gradi na politici antisrpstva, uz podršku dela međunarodne zajednice i rekla bih da postratna rehabilitacija u Prištini još traje - navela je juče ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading