KURTI SKOVAO OPASAN PLAN Počinje mobilizacija Srba
EPA/GEORGI LICOVSKI

Ovo je juče poručila premijerka Ana Brnabić na seminaru Parlamentarne skupštine NATO održanom u Beogradu.

Priština sve češće najavljuje da će uvesti obavezno služenje vojske. U prilog tome ide značajno povećanje budžeta za tzv. Kosovske bezbednosne snage, koji iznosi 100 miliona evra za sledeću godinu, a do sada je bilo 70 miliona.

Predlog koji je dao takozvani premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti podržao je ministar odbrane Armend Mehaj, koji je rekao da je uvođenje obaveznog vojnog roka na KiM veoma moguće. Predsednica Vlade Srbije istakla je da su ovakve ideje veoma opasne.

- Pitanja transformacije tzv. KBS u oružane snage i uvođenje obaveznog vojnog roka moraju se rešavati odgovorno, kako bi se postiglo održivo rešenje u interesu građana čitavog regiona, mira i stabilnosti. Zato i jeste važna stalna saradnja i dijalog sa Alijansom - rekla je Brnabićeva na NATO seminaru.

Vojni analitičar Zoran Dragišić kaže da Srbi na Kosovu imaju razlog za zabrinutost.

- Aljbin Kurti je doživeo nekoliko poraza i zato je nervoza sve više prisutna. Potrebno je što pre pokrenuti diplomatsku ofanzivu. Jer obaveza služenja vojnog roka bila bi još jedan strahovit pritisak na Srbe na KiM, pogotovo na srpske mladiće koji bi dobili poziv za njihovu vojsku. Sigurno je da nijedan Srbin ne bi dobrovoljno obukao uniformu takozvane vojske Kosova, a taj pritisak bi doneo samo novo iseljavanje sa Kosmeta. Tako da je vrlo moguće da se iza svega krije ideja da se Srbi dodatno zaplaše i da se njihov broj tamo smanji - ocenjuje Dragišić.

S druge strane, vojni stručnjak Vlade Radulović kaže da je transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova već počela, i da je u toku druga faza.

- Druga faza podrazumeva veći budžet za vojne snage, a on je već određen. Tako da je veoma izvesno da će se to desiti, iako ni po jednom međunarodnom sporazumu Albanci nemaju pravo na to. Zato država Srbija treba unapred da osmisli šta su rešenja za mlade Srbe kojima preti opasnost od poziva na služenje vojnog roka. Da, recimo, ti mladi, vojno sposobni Srbi prođu ili obuku u Civilnoj zaštiti ili u Vojsci Srbije kako ne bi morali ići u takozvanu vojsku takozvanog Kosova - zaključuje Radulović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading