ALBANSKA ZVERSTVA NEMAJU GRANICE Novi napadi na srpske svetinje
Crkva Svete Petke FOTO: KANCELARIJA ZA KOSOVO I METOHIJU

Tokom prošle godine i do današnjeg dana, odnosno za 410 dana, zabeležena su ukupno 172 etnički motivisana napada, a od toga je 35 slučajeva u kojima su Albanci napadali crkve, manastire i pravoslavna groblja. Tokom ove godine ekstremisti su napali šest pravoslavnih crkava. 

Poslednja dva takva napada dogodila su se juče, kada su nasilnici ušli u Crkvu Sveti Vrači u Ranilugu, odakle su ukrali manju sumu novca. Nešto kasnije otkriveno je da su pljačkaši provalili i u crkvu Svetog Ilije kod Uroševca, koja je stradala u martovskom nasilju 2004. Ovog puta nepoznate osobe su razbile stakla i prozore na ulaznim vratima.

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da od Prištine i Aljbina Kurtija još uvek nismo čuli ni reč osude napada na pravoslavne svetinje.

- Od početka godine zabeleženo je već šest napada na hramove SPC. To su vrednosti za koje se Kurti zalaže - napisao je on na Tviteru, a kancelarija za KiM je u saopštenju istakla da je nastavljena serija sramnih napada.

- Ovakvi anticivilizacijski činovi nedvosmisleno potvrđuju ugroženost srpske verske baštine na KiM i ukazuju da je talas verskog nasilja osokoljen antisrpskim izjavama političara iz Prištine, koji se čak javno hvale da neće sprovesti sudske odluke o povraćaju zemlje Manastiru Visoki Dečani - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ministar za zajednice i povratak i predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da ćemo verovati da nadležni štite svetinje tek kada ovakvi incidenti postanu prošlost. On je istakao da je poštovanje prema veri, tradiciji, svetinjama jednog naroda nešto što bi trebalo svi da imaju. 

Od početka godine zabeleženo je tri puta više etnički motivisanih incidenata prema Srbima na KiM u odnosu na isti period prošle godine. 

Pogrdni grafit na školi

Tokom vikenda nepoznate osobe ispisale su pogrdne grafite na Osnovnoj školi „Braća Aksić“ u selu Rabovac kod Lipljana. Ovaj slučaj je prijavljen policiji. Kancelarija za KiM navodi da napade koji ugrožavaju mir srpskog naroda na KiM moraju najstrože osuditi i međunarodne organizacije koje deluju na prostoru KiM.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Đorđije

14.02.2022 14:53

Baš su jadni i bedni šiptari. Misle da će na nesreći Srba živeti bollje e neće. Vratiće će im se sve to ko bumerang. Neće mi biti žao.

Цоби

14.02.2022 16:36

Дајте нам оружје идемо повратити Косово сад је прави тренутак и била поново наше