DANAS SE NAVRŠAVA 18 GODINA OD POGROMA SRBA SA KIM, MARKO SVEDOČI ZA ALO! Doživeo je strahotu, a još uvek čuje rafale i vidi spaljene crkve
Marko Arsić - Privatna arhiva

- Osetio sam da se nešto strašno dešava tog jutra jer su stariji ukućani bili nervozni. Selo je bilo pusto. Ni sam ne znam kako sam uspeo da se išetam iz kuće da roditelji ne primete i odem da se vidim sa drugarima. Na radiju su emitovali vesti, mapad u Čaglavici, zatim napad u Lipljanu i tako redom.

Ovako za Alo! govori Marko Arsić (34) iz sela Batuse kod Gračanice, koji je kao šesnaestogodišnjak doživeo martovski pogrom 2004. na Kosovu i Metohiji.

- Napetost se osećala u vazduhu. Iz minuta u minut stizale su vesti o ubijenim građanima, o spaljenim kućama i crkvama. Zazvonila su crkvena zvona i narod se okupio ispred crkve... Još mi u ušima odzvanjaju rafali iz okolnih šuma - kaže Marko, koji je u Gračanici poznati humanitarac i odbornik u gradskoj skupštini.

Tog 15. marta grupa naoružanih albanskih terorista u centru Čaglavice, kod Prištine, teško je ranila srpskog dečaka Jovicu Ivića. Podgrejani lažnim vestima albanskih medija o navodnom napadu Srba na albansku decu u Zubinom Potoku, od kojih se dvoje dece udavilo u reci Ibar, albanski teroristi organizovali su brojne napade na srpska domaćinstva. Od Čaglavice sukob se prelio na Kosovsku Mitrovicu, gde je sa visokih solitera snajperima pucano na srpsko stanovništvo. A onda su Srbi napadnuti u Lapljem Selu, Gračanici, Obiliću, Svinjaru, Peći, Prizrenu...

DANAS SE NAVRŠAVA 18 GODINA OD POGROMA SRBA SA KIM, MARKO SVEDOČI ZA ALO! Doživeo je strahotu, a još uvek čuje rafale i vidi spaljene crkve

Youtube/Printscreen

 

 

Martovski pogrom odneo je nekoliko desetina života, ranjeno je više stotina osoba, proterano više od 4.000 Srba i drugih nealbanaca, zapaljeno više od 900 njihovih domova i razrušeno ili teško oštećeno 35 pravoslavnih hramova i spomenika kulture od kojih su neki bili pod zaštitom UNESKO.

Organizatori i inicijatori ovih zločina su veterani OVK i članovi Studentske organizacije u Prištini. Imali su podršku pojedinih albanskih političkih stranaka, i tu nema dileme.

- Išli su redom i palili i rušili sve što je srpsko, ali nas nisu istrebili, niti će ikada u tome uspeti. Naš narod je ostao i opstaće ovde - kaže Marko Arsić, koji je oženjen i zasad ima jedno dete.

DANAS SE NAVRŠAVA 18 GODINA OD POGROMA SRBA SA KIM, MARKO SVEDOČI ZA ALO! Doživeo je strahotu, a još uvek čuje rafale i vidi spaljene crkve

Alo

 

Markov brat ubijen 1999.

Marko je imao jedanaest godina kada su Albanci ubili njegovog brata od tetke. On je ubijen ispred svoje kuće u junu 1999. godine, ni kriv ni dužan. U njega je ispaljen rafal, a jedan od metaka pogodio ga je direktno u srce.

TEROR NIKAD NIJE PRESTAO: ROSU i juče dugim cevima išla na starce i žene!

Više do zuba naoružanih i maskiranih pripadnika kosovske policije ROSU upalo je juče ujutru nešto pre šest sati u više srpskih kuća u Štrpcu, Sevcu i Brezovici. Oni su istovremeno upali i u zgradu Privremenog organa opštine Štrpce i, prema informacijama s terena, i dalje se nalaze u pomenutim objektima, saopštio je direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

- Pod izgovorom nastavka nekakve akcije pod nazivom „Brezovica“ oko 15 pripadnika ROSU dugim cevima uperenim u starce i žene pretresali su srpske kuće, uznemiravali meštane, blokirali rad opštine - naveo je Petković.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
XXXL

17.03.2022 13:09

Marko žao mi je za sve ljude sto su morali da prezive to a narocito za decu sto su bile bebe za vreme rata i za one sto su bile rodjene posle rata bez razlike na nacionalnost a sto se tice tebi ja mislim da si veliki lazov i to svedocis za propagandu i ne znam za koju tvoju korist, ne znam kako još uvek ne čujes rafale i kako je moguce da nisi doziveo strahotu za ubijene i maskaranu decu i starce i spaljene albanske kuce i djamije Doživeo je strahotu, a još uvek čuje rafale i vidi spaljene crkve ti užasi će ga pratiti ceo život A sto se tice akcije pod nazivom „Brezovica“ tu Među uhapšenima je i bivši gradonačelnik Bratislav Nikolić. Tokom ove akcije zaplenjena je 61 hiljada evra i drugih kovanica, 8 automobila u vrednosti od 300 hiljada evra, vatreno oružje, telefoni, uređaji za proizvodnju kriptovaluta itd.