Sednica Saveta bezbednosti UN raspravljaće 20. aprila o Kosovu
EPA

Na ovom sastanku šefica UNMIK-a Karolin Ziade predstaviće izveštaj o najnovijim dešavanjima na Kosovu.

Kako mediji navode, očekuje se da će sednici Saveta bezbednosti UN prisustvovati i predstavnici Srbije i Kosova, a da će sednicom predsedavati Ujedinjeno Kraljevstvo.

Podsetimo, poslednji sastanak Saveta bezbednosti UN o Kosovu održan je oktobra meseca prošle godine, kada je zaključeno da nije bilo većih promena u odnosima Srbije i Kosova. Jedno od pitanja koji su poslednjih meseci srpske vlasti isticale jeste organizovanje srpskih izbora na Kosovu, što su kosovske vlasti zabranile i pored pritisaka međunarodnih predstavnika.

Mediji koji izveštavaju na albanskom dalje navode da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, te da nastavlja da ga vidi kao svoju autonomnu pokrajinu, što je stav i srpskog predsednika Aleksandra Vučića na zadnjem sastanku sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Briselu.

Takođe, rat u Ukrajini izazvao je zabrinutost zbog moguće eskalacije tenzija na teritoriji Zapadnog Balkana. Mediji pišu da su Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije izrazile zabrinutost da bi Rusija mogla da destabilizuje Kosovo, te zbog toga Kosovo nastoji da što pre postane članica NATO-a i da ima stalnu američku bazu na svojoj teritoriji.

Glavni cilj Ujedinjenih nacija na Kosovu je održavanje stabilnosti, dodaju mediji, a nedostatak uspeha u pregovorima Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije moglo bi da navede članove Saveta bezbednosti da apeluju na obe strane da nastave sa dijalogom, ali i da izjave da neće primenjivati nasilje jedni prema drugima.

Podsetimo, stavovi pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN su poznati, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska priznale su kosovsku nezavisnost, dok Rusija i Kina to još uvek nisu učinile. Od 10 privremenih članica pet su priznale Kosovo, Albanija, Gabon, Irska, Norveška i Ujedinjeni Arpski Emirati, dok ostalih pet ne priznaju, Brazil, Gana, Kenija, Indija i Meksiko.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Ja

06.04.2022 04:43

Kosovo je deo srbije vekovima nema zasto da prizna i da preda svoju zemlju teroristima to je zlo i sila sto su napadali i srbiju i njenu zemlju i narod bez ikakvog razloga u svoju sopstvenu zemlju to zlo i sile su godinama sto cine narodu u svojoj zemlji kosovo i metohije sto nisu niti imaju pravo danas da rade zlo i silu u tudjoj zemlji je godinama svega je illegalno svega je prekrseno svako ljudsko pravo mir isloboda i sam medjunarodno pravo to narod nemaju godinama svega sto vidimo je to jedno i isto ostalo samo zlo i sila i zele silom tudju zemlju kosovo je illegalno i samog proglasenog kosova sto nisu i nemaju pravo da otimaju silom tudju zemlju sto srbiji pripada kosovo i metohija jeste srbija u svojo je zemlji i srbiji pripada nikome se ne preda niti se pokloni jer je njena zemlja i ostaje u srbiji !!!

Ja

06.04.2022 05:07

Nikakve zlocine nije rusija pocinila jugoslaviji u toj zemlji od rusije nema nikakvih destabilizacije to je pokusaj za albsnske koristi sto koriste tu zemlji zarad sebi ti napadi zlo i zlocine su oni sami i njihovih terorista sto napadali i napadaju narod u svoju zemlju bez ikakvog razloga svega zabrane svega prekrsili i krse zabranili i izbore sto nisu niti imaju pravo da rade sto svi znaju sta teroristi rade u tudjoj zemlji i do naros srba i svih ostali narod nikad nisu imali mira u svojoj sopstvenoj zemlji i to se isto i danas vidi to jedno i isto samo zlo i sila i nista drugo svih tih godina ostalo samo zlo i sila terorista nije srbija nizasta kriva niti sa dijalog svega lazu sile cine i svega izbegavaju netreba vise dijaloga srbija nije za to kriva dosta su lazi na gomile bile jesu i danas i svih tih godina to je previse ! i svaku laz izmiljavaju izbegavali godinama dijalog sa svakim lazima i srbija nije kriva dosta je bilo cirkusa srbija treba da brani svoje pravo i svoju zemlju kao i svoj narod dosta je bilo svega i svega sa lazima nepravdama sila zla i da srbija ima pravo da povuce priznanja illegalnog kosova !!!