KURTI NA IVICI PROVALIJE Pokušao da ponizi Srbiju, pa dobio šamarčinu!
EPA/KENZO TRIBOUILLARD

Ne bi doneo ništa dobro nikome na Kosovu. Naprotiv. Znao je Kurti to i pre sinoćnje drame, za takav zaključak uostalom nije potrebno imati više od dve vijuge u glavi. Srbi su mu juče zato i poručili šta misle o njegovom planu, hrabro i glasno, sirenama za uzbunu i blokadom puteva na severu. 

Neke stvari se, ipak, menjaju. Kosovski premijer je, posle poziva iz Vašingtona, stao na samoj ivici provalije. Američka packa pred ponoć spasila ga je političkog samoubistva, na neki način mu sačuvala ono malo časti, a da li će on iz svega izaći pametniji ostaje da vidimo.

 

 

Ambasador Hovenijer nam je otkrio da, ipak, može da "slomi" Kurtija, o kome je mesecima unazad počeo da kruži mit da poseduje supermoći u odnosu sa najjačim zemljama Zapada. Sprečile su SAD, istovremeno, pre svega bruku država Kvinte zbog onoga u šta je vodila Kurtijeva samovoljna odluka.

Doduše, kosovski premijer je uzeo predah od samo mesec dana i teško je u ovom trenutku proceniti šta donosi vreme ispred nas. Ali, jedno je izvesno, došli smo do crvene linije.

Srpska trpeljivost pod terorom je potrošena i nema više prihvatanja politike svršenog čina koju sprovodi lider Samoopredeljenja. On, međutim, ima taktičku prednost, u rukama i dalje drži fitilj, i pošto je osvedočeni stručnjak za pirotehniku mnogi se s pravom pitaju da li je ovo samo privremena pauza u Kurtijevom avanturističkom pohodu.

Zbog opasnosti koja preti od nerazumnog ponašanja aktuelnog prištinskog rukovodstva, svakom zdravomislećem čoveku teško je da shvati šta Kurti i njegovi saveznici žele da postignu ovakvim pritiskom na Srbe i Srbiju.

U pokušaju da objasnimo Kurtijevo očajničko treniranje “države i demokratije” možemo da krenemo iz raznih pravaca, ali hajde da pođemo od onoga što je na samoj površini, pa da onda zavirimo i dublje u kosovski mrak.

 

 

Kurti, dakle, hoće da demonstrira sposobnost Prištine da “gazduje” i u opštinama gde većinski žive Srbi i da postigne to da Srbi ne mogu da osporavaju njegovu samovolju. Na taj način bi da zadovolji veći deo albanske javnosti i umiri svoje zabrinute glasače, a istovremeno Beogradu da pokaže bicepse stečene u “teretanama” po Berlinu i Vašingtonu, i pričom o reciprocitetu da nametne neodrživu tezu o ravnopravnosti dve strane.

Cilj je, naravno, da se Srbija pritisne do maksimuma, kako bi prihvatila to famozno međusobno priznanje. Kurtiju i njegovim pomagačima u Berlinu, Londonu i preko Atlantika pre svega to je u glavi.

Albanski lider zato pokušava da do krajnosti oteža život Srbima na Kosovu, sada preko dokumenata i registracija, a posle toga bilo bi već nešto novo. Kreativan je u tom smislu, svaka čast. Pa u napadu genijalnih ideja šalje i uvredljivu poruku da sve zapravo radi kako bi zaštitio status Srba na Kosovu, i tako dodatno podiže tenziju i provocira. Kaže da Zajednica srpskih opština nije u interesu Srba i da “oni to ne traže”, već da je to želja Beograda. 

Perfidno i bezobrazno, Kurti na ovaj način zapravo preti da će sprovesti silu prema onima koji se ne povinuju njemu i njegovom ekstremnom “legalizmu i legitimitetu” na Kosovu.

Pokušava Kurti, jasno je, da ponizi Srbe i Srbiju. Ne shvata da su to ćorava posla. Da će šta god on hteo i koliko god reciprociteta sanjao, od Srbije i Srba dobiti samo jednu stvar. Tvrdu i čvrstu. Ona se ogleda u stavu da nema priznanja, nema povlačenja i nema Kosova bez Srba i Srbije. Država je to juče na najbolji način pokazala, a predsednik Vučić smireno, ali potpuno odlučno i hrabro sproveo u delo.

Ali, ovaj i ovakav Kurti, i to što on kao nesreću proizvodi na Kosovu, sve to nije sramota Srbije. To je sramota velikog Zapada, kome su usta puna floskula o demokratiji, ljudskim pravima i ostalih laži. Sve ovo možemo da posmatramo i kao opasnu igru zapadnih sponzora Prištine, koji puštaju Kurtija da sprovodi samovoljne odluke, uz potpuno bezopasne, blage opomene, na koje se u praksi on naravno ne obazire. Da li zaista misle da to neko ne vidi?

S druge strane, Vučić i zvanični Beograd primorani su da od Vašingtona i Berlina očekuju i traže da utiču na lidera Samoopredeljenja, kako bi sprečili njegovo bezumlje, a oni to onda koriste za uslovljavanje i stalne zahteve prema Srbiji, posebno poslednjih meseci u pogledu nastavka dijaloga i priklanjanja sankcijama prema Rusiji.

Bezobrazno, licemerno i pre svega veoma opasno.

I zato Srbi danas, uprkos neodoljivom iskušenju da nekome šakom polome nos, pokušavaju da do krajnosti ostanu pribrani i da ne čine ono što bi ih dovelo u poziciju da su oni ti koji izazivaju sukob. Ali, istovremeno su rešeni da pokažu apsolutnu spremnost na odbranu u slučaju ataka na svoju bezbednost i imovinu.

To znači i da su u severnim opštinama složni u stavu da ne pristaju na poništavanje ličnih dokumenata i na registracije RKS. A da će se, ako samozvani šampion demokratije pošalje specijalnu policiju kako bi svoj naum sproveo silom, oni suprostaviti svom snagom. 

Barikade, totalni otpor, borba. Nema druge. Pa da vidimo ko će kako da prođe u toj potpunoj eskalaciji, koju niko pri čistoj svesti ne može da priželjkuje.

Srbija je kroz reči predsednika Vučića iskazala stav i jasnu poruku. Nećemo da bacamo šibicu na Kurtijev proliveni benzin, ali ako on to sam uradi, ugasićemo tu vatru onako kako ona jedino može da se ugasi. Bez dileme, brzo i snažno. 

Srbima na Kosovu je dosta trpljenja i prihvatanja bezbrojnih ucena, spremni su da pruže odlučan otpor, a Srbija je rekla da neće da dozvoli nikakav novi pogrom svog naroda, pa nek Kurti razmišlja. Ako se uopšte on više za nešto pita.

 

 

Albanci kažu da primenjuju reciprocitet, jer srpska strana ne želi da razume i prihvati “realnost da je Kosovo nezavisna država”.

A, šta ćemo sa onom realnošću koja kaže da je Kosovo po svim važećim međunarodnim aktima neodvojivi deo Srbije. Neka pitaju UN, pet zemalja EU, Peking, Nju Delhi, Madrid i još stotinu drugih, da li su država.

Albanci na Kosovu još ne shvataju da ne mogu da pobegnu nigde i ne mogu da se odvoje od Srbije, ma koliko to želeli. Mnogo je Srbije od Leposavića, preko Peći, Gnjilana i Prizrena do Đeneral Jankovića. Džabe punktovi na Jarinju, Brnjaku, Merdaru. Put u normalan život, put u Evropu, za Albance ide kroz Srbiju i sa Srbijom. To razume Rama, ali Kurti još ne.

I zato se nameće logičan zaključak, da je vreme da Srbija preduzme neke konkretne korake. Da kaže da razgovori s Kurtijem dalje ne mogu da se vode na ovaj način. I da Srbija pristaje na nastavak dijaloga, ali samo sa jednom tačkom dnevnog reda, za hitno sprovođenje sporazuma o ZSO. A, ako se Brisel i Priština na to ogluše, da Srbi sami proglase Zajednicu srpskih opština izvršnom. Kad Kurti već toliko voli da se igra jednostranih poteza.

Naravno, mnogo je još pitanja u ovom rebusu, ali da ovde spomenemo još samo jedno. Šta je sa EU u ovom trenutku, gde je Viola fon Kramon? A, da, letnji raspust je u Briselu. Selo gori, a Lajčak se češlja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (59)

Loading
Popov

01.08.2022 14:50

@Mesa - Sta si ti hteo sa ovim da nam kazes,mozda si pokusao da ispadnes pametan a ispao glup

Daria

01.08.2022 10:30

Kurti bi konacno trebao da se urazumi .Srbija daje sve od sebe da mirnim putem se dođe do rešenja.

Zorka

01.08.2022 11:43

Pobedom naše diplomatije je odbranjeno pravo na život i na postojanje Srba na KiM.

sax

01.08.2022 14:38

Vučić diplomatski razbio Kurtija i dokazao ko je šef u regionu!

Kaca

01.08.2022 14:38

Kurti ne možeš ti poniziti Srbiju koliko nas Vucic možeš braniti i zastiti.

Sax

01.08.2022 14:39

Kurti nije ni sanjao da će biti onako poražen i ponižen.

Daca

01.08.2022 14:39

Kurti je napokon shvatio koliko je nebitan igrač za Ameriku i da mu je ovo poslednje upozorenje pred isključenje. Valjda će to zapamtiti i za mesec dana.

Nevena

01.08.2022 14:40

Kurti igra kako Ameri sviraju, sigurno nerazumni Kurti nije očekivao da će mu zapad ovako udariti čvrgu :)

Dejan

01.08.2022 14:41

Radi se o političaru u pokušaju, koji bi da se igra sile i državnosti.

Marija

01.08.2022 14:41

Kako je Kurti radio, tako mu se počelo polako i sve vraćati u životu.

Tatjana

01.08.2022 14:41

Svako sa imalo pameti zna da se nasiljem ništa ne postiže, do rešenja se može doći jedino dijalogom i idejama kako da se poboljša život naroda na KiM.

Marina 1996

01.08.2022 14:41

Drugo nije mogao ni da očekuje. Dobro je i prošao. A za mesec dana ćemo videti da li je malo razmislio kome preti...

Tića

01.08.2022 14:41

Kurti se ponaša kao nezrelo derište! Srbija je odgovorna zemlja koja brine o svim svojim građanima. Ne podržavamo nemire. Mi smo za mir!

Anđela

01.08.2022 14:41

Ovo je samo prva pobeda Srbije u nizu koje slede nad Kurtijem i samoproglaženom kvazi državom na čijem je on čelu.

Nemanja

01.08.2022 14:42

Sve mi se cini da ce kurti uskoro da putuje sa pozicije u samoproglasenoj drzavi, on je bruka i sramota za celu Ameriku i EU

Bojan

01.08.2022 14:42

Kurti je sama provalija od čoveka, nula od ljudskog, čovek bez stida i morala.

Rade

01.08.2022 14:42

Kurti je jedan veliki gubitnik u ovim desavanjima na KiM. Očekivao je podršku svojih saradnika, ali je ispaljen. Nema on grama mozga, a sada je video situaciju na terenu.

Bajram

01.08.2022 14:43

Veliki neuspeh kurtija, koji ce mu samo oboriti vec slab politicki rejting.

Viktor

01.08.2022 14:44

Kurti je osvedočeni stručnjak za provokacije koje vrlo lako mogu da prerastu na nivo pretnji i ugroze srpsko, nealbansko i drugo obično stanovništvo na Kosmetu.

vlajko

01.08.2022 14:44

cini mi se da ce kurti za mesec dana da ode u penziju! pa pa Kurti

Nemo

01.08.2022 14:44

Američki ambasador je uspeo da Kurtija odvrati od sulude provokacije I pokazao mu ko je gazda.

Vucko

01.08.2022 14:45

Bije packe Honevijer nego sta.Kurti je sada manji od makovog zrna

Milenko

01.08.2022 14:45

Vala neka. Ko se tuđem zlu raduje ,nek se svome nada. Dobio je svoju porciju.

Zare

01.08.2022 14:45

Kurtija ce tek poceti da bole samari koje ce dobijati od svojih naglodavaca

stevo

01.08.2022 14:46

Kurti je manipulator koji u svemu vidi samo svoj interes

Dunja

01.08.2022 14:46

Već sada treba biti spreman i očekivati nove probleme koje Kurti može da svojom nesmotrenošću i bezobzirnošću izazove za mesec dana. Treba ostati pribran, staložen i reagovati u okvirima zakona i važećih propisa i sporazuma.

Sanjica

01.08.2022 14:46

Trenutno je na ivici provalije a uskoro ce zavrsiti u toj istoj

sasa

01.08.2022 14:47

Ne znam kako Kurtija nije sramota svog ponasanja,jer ovo sto je hteo da napravi Srbima na KiM je za svaku osudu

sinisa

01.08.2022 14:47

idemo dalje, verujem da je ovo pocetak kraja Aljbina Kurtija!

Uroš

01.08.2022 14:47

Uprkos pokušajima, Srbija se poniziti ne da. Ne polazi to za rukom ni Kurtiju ni drugima koji bi sa krše pravo i ugrožavaju druge.

Tara

01.08.2022 14:48

Kad neko pokusava da ponizi nekog drugog, samo ispada jadan i zalostan u ocima drugih ljudi. To vazi za Kurtija.

Zarko

01.08.2022 14:48

Ovo je tek pocetak kraja Aljbina Kurtija

stefan

01.08.2022 14:48

Ipak uticaj zapada ima uticaja na Kurtija i ne sme da radi nista mimo njihovih instrukcija

Pera Trta

01.08.2022 14:48

Opet je Vučić nadigrao Kurtija i u ovom pokušaju da isprovocira intervenciju naše vojske.Bravo predsedniče šah-mat.

Jeka

01.08.2022 14:49

Mnogo je jadno i ruzno kad neko pokusava da omalovazava nekoga. Kurti je u ovom slucaju ispao zalostan!

Patak

01.08.2022 14:50

Dobro je sto zapad ima ovoliki uticaj na Kurtija jer ko zna sta bi sve uradio da nije pod kontrolom istog

Jeka

01.08.2022 14:50

Vucic nece dozvoliti da bilo ko vredja i ponizava Srbiju, pa ni Kurti.

joka

01.08.2022 14:50

Kurti je juce hteo da sprovede mini oluju ali nije mu uspelo,nikad i nece!

Daca

01.08.2022 14:50

Srbi na KiM su već dugi niz godina pod presijom Prištinske vlasti, tako da im je već prekipelo to njihovo prenemaganje i izbegavanje potpisanih obaveza.

Pavlovic

01.08.2022 14:51

Srbija ce biti uz svoj narod na KiM i po svaku cenu mora sacuvati mir i stabilnost u pokrajni

Popovic

01.08.2022 14:51

Kurti pokusao da ponizi Srbiju a na kraju je ponizio sam sebe

Sanja

01.08.2022 14:53

Produžetak roka za primenu dokumenata za 30 dana, samo odlaže i plaši Srbe koji žive na KiM u iščekivanju, već dugi niz godina.

Klara

01.08.2022 14:56

Ipak je moguće zaustaviti Prištinske vlasti, samo je potrebno da neka od zemalja Kvinte reaguje, kao što su sada uradili.

Nina

01.08.2022 14:58

Kurti ovakvim nerazumnim potezima samo pokušava da pridobije simpatije svojih glasača, ali očigledno da je sada preterao.

Lena

01.08.2022 15:02

Svojim nečasnim ponašanjem Prištinska vlast i Kurti, pokazuju da su nedostojni partneri za pregovore i da u njihovo ime trebe nako ozbiljan da pregovara i garantuje poštovanje dogovora.

Dragana

01.08.2022 22:39

Kurtijevo ponasanje je van svake pameti i zdravog razuma. Trebalo bi neko iz medjunarodne zajednice da doticnog "gospodina" malo spusti na zemlju.

Mare

01.08.2022 22:40

Aljbin Kurti je mnogo visoko poleteo, osilio se i pomislio da moze da radi sta mu je volja ali stigli su udarci po usima iz Amerike pa se Kurti opet prizemljio na neko vreme.

Vladan

01.08.2022 22:42

Iz prilozenog se vidi da Aljbin Kurti ne zeli dobre odnose sa Srbima koji zive na KiM kao ni sa Beogradom koji neprestano pokusava sa njim da nadje zajednicki jezik ali bez uspeha.

Bogi

01.08.2022 22:46

U nasem narodu se kaze "Ko visoko leti taj nisko pada" pa tako i Kurti. On je pomislio da moze smostalno da radi sta pozeli, da ugnjetava Srbe ali iz Amerike su stigle drugacije direktive.

Markiz

01.08.2022 22:49

Iz prilozenog se vidi da Aljbin Kurti igra kako svira muzika iz Amerike. Cim ne uradi kako mu oni narede odmah stizu kazneni poeni i opomene kao dokaz da mora da slusa.