"NE SMEMO DA RIZIKUJEMO" Šiptari u strahu od srpske vojske!
EPA/VALDRIN XHEMAJ

"Uveren sam da će narednih dana biti razjašnjenja po ovim pitanjima. Moje uverenje je da Vlada treba da bude oprezna i da 1. septembra, čak i ako dogovor ne bude postignut, ne treba preduzimati nikakve ljutite akcije, a pogotovo ne bez dogovora sa NATO i SAD i EU. NATO i Kosovu nisu potrebni sukobi jer bi to izazvalo ozbiljne posledice po život na Kosovu", rekao je Krasnići.

On je naveo da bi mogući poziv nemačkog kancelara Olafa Šolca za sastanak tzv. premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u septembru mogao da bude test kako bi se videlo da li lideri imaju volju i da li su ozbiljni da se dogovore. 

 

 

Krasnići je rekao da je namera da se posle sastanka u Briselu iskoristi trenutak deeskalacije situacije da se krene ka nekom konačnom dogovoru. Prema njegovim rečima, mogući poziv nemačkog kancelara treba posmatrati u smislu sve većeg pritiska na Vučića i Kurtija. 

"Videlo se da bez pritisaka nema volje da se ide ka dogovoru i verujem da će ovaj sastanak koji će kancelar organizovati biti važan trenutak da se testira volja lidera, da li su oni ozbiljni da se postigne dogovor", rekao je Krasnići.

 

 

Prema njegovim rečima, Brisel kontinuirano pokušava da se postigne dogovor. 

"Akcijama krajem jula videlo se da na severu Kosova postoji potencijal ili rizik od sukoba jer je intervencija Srba evidentna, pa je u Briselu shvaćeno da treba izvršiti veći pritisak da se ide ka sporazumu", rekao je Krasnići. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading