KFOR I EULEKS ULAZE U NAPUŠTENE STANICE Prištini naređeno da ne dolazi na sever!
Tanjug/Ap

Procenjeno je da bi prisustvo albanskih pripadnika koji bi bili zaduženi za red i mir u srpskim sredinama praktično bilo ne samo neizvodljivo, već bi teško prošlo i bez ozbiljnijih sukoba.

Nakon što su srpski policajci napustili prištinske institucije, njihovu ulogu trebalo bi da preuzmu misije Euleks i Unmik, odnosno Kfor, koje će angažovati dodatni broj pripadnike svojih snaga na severu. Oni bi trebalo ne samo da fizički obezbeđuju policijske stanice na severu, već i da brinu o redu i miru u četiri srpske opštine.

Iz Kfora su već poručili da su spremni da intervenišu ukoliko bude ugrožena stabilnost na severu. Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea DŽoana pozvao je Beograd i Prištinu da "pokažu uzdržanost i spreče eskalaciju", i naglasio da "Kfor ostaje na oprezu i spreman je da reaguje".

Juče se oglasio i ministar policije privremenih prištinskih institucija DŽeljalj Svečlja, koji je obišao administrativni prelaz Brnjak i policijsku stanicu u Jasenoviku. On je uz fotografije na kojima se pored njega vide policajci naoružani automatskim oružjem, na društvenim mrežama poručio da "svi pripadnici kosovske policije posvećeno ispunjavaju svoje dužnosti, obezbeđujući mirno okruženje i usluge za sve građane, kako na graničnim prelazima, tako i na celom Kosovu".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading