STIŽU JAHAČI APOKALIPSE Kvartet za vršenje pritiska dolazi u Beograd, hoće da reše KiM pre Ukrajine!
Alo;

Ovo je mišljenje Zorana Milivojevića, diplomate u penziji, povodom najave da će posle Božića u Srbiju doći više izaslanika ključnih zapadnih država kako bi se ubrzalo rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Zapadni atak na Srbiju

Među prvima koji će doći očekuju se specijalni izaslanici Vašingtona i Brisela, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, kao i izaslanicima Pariza i Berlina, Jens Pletner i Emanuel Bon.

Milivojević kaže da je razlog posete jasan i da im je plan da se napravi neki preliminarni sporazum, koji bi išao u pravcu konačnog rešenja kosovskog pitanja.

„Ono bi trebalo da oslabi pozicije Srbije i stvori uslove za prolaz Kosova prema međunarodnim organizacijama, međunarodnoj zajednici i potvrdi kosovske državnosti,“ objašnjava Milivojević.

Drugi cilj im je, smatra naš sagovornik, da izvrše pritisak na države koje nisu priznale Kosovo.

„Pritiskom na Srbiju da prihvati takozvani evropski plan žele da oslabe argumente pet država EU i četiri članice NATO koje nisu priznale Kosovo, kako bi nekako i tu obezbedili prolaz za Kosovo,“ navodi Milivojević.

Rešenje kosovskog pitanja pre ukrajinskog

Cilj je, kako naglašava, jedinstven a to je da se ubrza rešenje kosovskog pitanja pre velikog raspleta oko Ukrajine.

„Time žele da definitivno ovaj prostor ugrade u evroatlansku zajednicu i da ovaj prostor bude definitivno u interesnoj sferi Zapada. Uostalom, o tome je nedavno govorio i državni sekretar Amerike Entoni Blinken, tako da tu nema ništa novo. To je strateški plan, i u toj funkciji je i ubrzavanje rešavanja kosovskog pitanja,“ uveren je Milivojević.

Namera njihove posete je u suštini pokušaj da se Srbija natera da nastavi pregovore sa Prištinom ali na bazi evropskog plana, odnosno plana Šolc-Makron kako bi se ceo proces ubrzao. Manevarski prostor Srbije, dodaje on, jeste njen principijelan stav da ne priznaje Kosovo.

„Činjenica je da se Kosovo ne može rešiti bez Srbije i ne može silom. To je naš manevarski prostor i apsolutni osnov pristupa Srbije tome u svakom pogledu je međunarodno pravo i Rezolucija 12 44 UN SB, kao i činjenica da svaki eventualni pokušaj rešavanja ovog pitanja na silu dovodi u pitanje mir i stabilnost na ovim prostorima,“ upozorava sagovornik Sputnjika.

Može diskusija ali ne i prihvatanje evropskog plana

Srbija neće da prizna Kosovo, napominje Milivojević, a pristaje na dijalog i razgovor o evropskom planu, ali samo ako on podrazumeva kompromis.
Mediji pišu da se emisarima Zapada žuri jer se bliži godišnjica početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, 24. februar, koja je u neformalnim diplomatskim krugovima postavljena kao rok kada bi Beograd i Priština trebalo bar da se dogovore oko skica budućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

Taj dokument zvanični Beograd smatra neprihvatljivim jer u svojoj srži ima priznavanje lažne države, odnosno traži se da Srbija ne blokira prijem Prištine u Ujedinjene nacije. Pored američko-evropske četvorke, nije isključeno da u narednom periodu u Beograd dođe još jedan izaslanik zemalja Kvinte, jer i Velika Britanija takođe ima izaslanika za Zapadni Balkan Stjuarta Piča.

Svoje izaslanike za region imaju i Slovenija i Grčka, a izaslanik Vlade Nemačke je i Emanuel Zaracin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (7)

Loading
Ja

05.01.2023 05:46

Zapadni emisari dolaze u Beograd da bi pojačali pritisak da se reši pitanje KiM, to jest, da Srbija prihvati da razgovara o takozvanom evropskom planu, da se na osnovu tog plana nastavi dijalog i napravi neki preliminarni sporazum koji bi išao u pravcu konačnog rešenja ali koji bi oslabio pozicije Srbije. To Srbija ne može da prihvati. Nemogu silom niti imaju pravo naterati srbiju za nista srbija ima pravo da odbije evropski plan srbija ima svoju zemlju svoju politklu ima pravo da svega odbaci odbije to je njeno pravo da radi silom se u tudjim zemljama ne radi sta god se zeli nikakvog prava nemaju !!!

Ja

05.01.2023 05:52

Ovo je mišljenje Zorana Milivojevića, diplomate u penziji, povodom najave da će posle Božića u Srbiju doći više izaslanika ključnih zapadnih država kako bi se ubrzalo rešavanje pitanja Kosova i Metohije. Niko nema pravo da silom odluci u tudjoj zemlji i silom da rade sta god zele to pravo niko nemaju u tudjim zemljama srbija se pita odluci u svojoj zemlji to je njena zemlja i niko drugi ni treci i svako za sebe to nikuda ne postoji svaka zemlja brani odbrani svoju zemlju to pravo ima i srbija da radi !!!

Ja

05.01.2023 06:01

Milivojević kaže da je razlog posete jasan i da im je plan da se napravi neki preliminarni sporazum, koji bi išao u pravcu konačnog rešenja kosovskog pitanja. Nemaju pravo da odluce u nikakvom sporazumu kosovskog pitaanja svi znaju da nemaju pravo niti imaju pravo da sami silom rade odlimuce u tudjim zemljama gde to ima to se nemoze dozvoliti !!!

Mmudrac

05.01.2023 06:16

žedj,glad,kuga i smrt! Vratiće se oni u svoje zemlj.

Ja

05.01.2023 06:20

Ono bi trebalo da oslabi pozicije Srbije i stvori uslove za prolaz Kosova prema međunarodnim organizacijama, međunarodnoj zajednici i potvrdi kosovske državnosti,“ objašnjava Milivojević. Sto nikakvog prava nemaju svi znaju da to pravo nemaju nezakonito se u tudjoj zemlji nesme i nemaju pravo da rade silom illegalno sta god zele to u nijednoj zemlji se nesme i nemaju pravo da rade jeste zlocin silne pljacke sto se nikada nece dozvoliti to pravo nemaju da rade u tudjim zemljama nemaju pravo ni u srbiji jer treba da brani i odbrani ! Drugi cilj im je, smatra naš sagovornik, da izvrše pritisak na države koje nisu priznale Kosovo. To je illegalno i da silom stvaraju pritiske u druge zemlje da stvaraju u i drugim zemljama problema u svojim zemljama sto ne treba nikakvog prava nemaju da pritiskuju nikoga to jeste illegalno priznavanja illegalnog kosovova jeste protiv medjunarodnog prava sto jesu prekrsili silom zlom lazima se u tudjoj zemlji ne radi zlom i silom sta god se zeli to je zlocin to se nemoze dozvoliti nikakvog prava nemaju te zemlje nesmeju dozvoliti da ih pritiskuju sa silom ono sto ne treba niti imaju pravo jeste protiv svih zakona prekrsenjem i medjunarodnog prava sto se nesme raditi to svi trebaju da znaju da se to u tudjim zemljama nezakonito illegalno nesme raditi niti imaju pravo jeste zlocin !!! „Pritiskom na Srbiju da prihvati takozvani evropski plan žele da oslabe argumente pet država EU i četiri članice NATO koje nisu priznale Kosovo, kako bi nekako i tu obezbedili prolaz za Kosovo,“ navodi Milivojević silom se nesme nikoga za nista da prituskuju niti one zemlje jer nemaju nikakvog prava gde to ima da silom zlocinom da rade u tudjim zemljama sta god zele sto nemaju pravo da rade to je silna illegalna pljacka sto se nesme raditi u nicijoj zemlji niti u srbiji !!!

Ja

05.01.2023 06:34

Može diskusija ali ne i prihvatanje evropskog plana Srbija neće da prizna Kosovo, napominje Milivojević, a pristaje na dijalog i razgovor o evropskom planu, ali samo ako on podrazumeva kompromis. Mediji pišu da se emisarima Zapada žuri jer se bliži godišnjica početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, 24. februar, koja je u neformalnim diplomatskim krugovima postavljena kao rok kada bi Beograd i Priština trebalo bar da se dogovore oko skica budućeg sporazuma o normalizaciji odnosa. Godinama se silom i lazima izbegava jos od 2013 godine ! Taj dokument zvanični Beograd smatra neprihvatljivim jer u svojoj srži ima priznavanje lažne države, odnosno traži se da Srbija ne blokira prijem Prištine u Ujedinjene nacije. Pored američko-evropske četvorke, nije isključeno da u narednom periodu u Beograd dođe još jedan izaslanik zemalja Kvinte, jer i Velika Britanija takođe ima izaslanika za Zapadni Balkan Stjuarta Piča. Svi znaju da nemaju pravo za nista naravno da je za srbiju taj dokument neprihvatljiv niti imaju pravo takvih dokumenata n a illegalni nacin jesu neprihvatlji nemaju pravo da silom sprece srbiju od njene zemlje njenih prva ima srbija pravo da blokira kosovo od UN jer nikakvog prava nemaju za nista niti u UN gde to ima srbija treba i jeste njena obaveza da brani svoju zemlju svoje pravo od illegalnog zla i silne pljacke sve je zlocin sto se nesme i nemaju pravo da rade u tudjim zemljama gde to ima !!!

Sumadinac

05.01.2023 07:13

Vucicu Kosovo nesme pasti u ruke Siptara i Nacista.