SRBI NA KiM SLAVE BADNJI DAN UZ PESME I TROBOJKE: "Moramo da se držimo zajedno da bi opstali" (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Kosovo online

Kao i svake godine odlazak po badnjak protiče uz stare srpke pesme i vino. Ulicama Gračanice čuju se sirene, viore se srpske zastave iz automobila.

Nikola Petković iz Gračanice u seču badnjaka došao je sa svojim drugovima. Kako je kazao, važno je da se dugogodišnja tradicija očuva, kako bi Srbi opstali na KiM.

– Ovde dolazim svake godine. Osećaj kada dolazim po badnjak je neverovatan. Veoma je bitno što smo danas ovde, kako bismo očuvali tradiciju. Sa sobom nosimo vino i sekiru, i badnjak sečemo iz tri puta. Sve što želim je da budemo jedinstveni i da se držimo zajedno kako bismo ovde opstali – poručio je Petković.

Mir, zdravlje i sreća neke su od želja Srba, ali i da Božić provedu u jedinstvu i slozi.

SRBI NA KiM SLAVE BADNJI DAN UZ PESME I TROBOJKE:

Kosovo online

 

– Vrlo je bitno što smo danas ovde, čuvamo našu tradiciju. Želim da svi budemo srećni i da predstojeći praznik provedemo u zdravlju – kazao je Lazar Jovanović iz Radeva.

– Želim svima puno ljubavi i srećan najradosniji praznik pravoslavnom rodu – poručio je Milan Denda iz Suvog Dola.

RAKIĆ UPUTIO ČESTITKU POVODOM BOŽIĆA: Neka nam Gospod Bog da snage da se izborimo sa svim izazovima

Među onima koji su jutros poranili i krenuli u seču banjaka bilo je i onih najmlađih, kojima hladnoća nije smetala.

– Svake godine dolazim sa svojim ocem kako bismo isekli badnjak. Radujem se svakom Božiću – kazao je devetogodišnji Andrija Stošić iz Badovca.

Takođe, za sve one koji nisu bili u mogućnosti da odu po badnjak, lokalni prodavci u Gračanici pripremili su kao i ranijih godina božićno drvo.

Prodavci kažu da su zadovoljni prodajom, i da je iz godine u godinu ona sve bolja.

– Sveke godine sve više mušterija. Kupuju ljudi. Cena se kreće od 200 dinara pa naviše, ko kako ima i da za berićet. Lepo se zaradi – kazao je jedan od prodavaca Samdija Ramić iz Gračanice.

Na Badnji dan se obično spremaju posna jela. Kupuje se i voće koje se na Badnje veče, prema tradiciji, nalazi na božićnoj trpezi.

U porti manastira Gračanica večeras će se od 17 časova održati osvećenje i paljenje badnjaka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading