OVK ZVERI UBIJALE 50 SRBA NEDELJNO Optužnica protiv lidera terorističke organizacije pokazuje razmere zločina
Foto: Alo

Najnoviji izvodi optužnice protiv lidera OVK kojima se sudi u Hagu možda ponajbolje pokazuju razmere zločina koje je ova teroristička grupa činila nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Suđenje Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju, koje je nastavljeno saslušanjem svedoka Specijalizovanog tužilaštva, otkriva da su oni i njihovi sledbenici na nedeljnom nivou ubijali 50 srpskih civila i da su na taj način pokušali da izmene demografsku sliku Kosova i Metohije.

„U leto 1999. godine napadi na srpske civile rezultirali su i do 50 smrti nedeljno, gde se nije radilo o osveti, već namernom pokušaju da se utiče na demografiju i buduće pregovore o statusu Kosova. Izvršena su ubistva i otmice kosovskih Srba na visokom nivou, kao i eksplozije, pljačke i paljevine. Počinioci su delovali organizovano, po principu hijerarhije komandovanja i kontrole, i postojale su jasne indicije da su mnogi počinioci pripadnici OVK“, navodi se u optužnici protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija kojima se sudi za najmonstruoznije zločine, ubistva, prebijanje, progon...

OVK ZVERI UBIJALE 50 SRBA NEDELJNO Optužnica protiv lidera terorističke organizacije pokazuje razmere zločina

EPA/Staton_R._Winter

 

 

Ova optužnica detaljno opisuje načine na koje su pripadnici OVK, a kojima je ova četvorka komandovala, otimali i protivpravno zatvarali srpske civile koje su zatim mučili, premlaćivali i ubijali. Poznato je da su u stravičnim logorima, odnosno podrumima kuća, štalama i pogonima nekadašnjih fabrika, teroristi iz OVK srpski narod izgladnjivali, tukli, zadavali im ubode nožem, sekli delove tela i ubijali vatrenim oružjem. Takvih logora na teritoriji KiM i Albanije bilo je najmanje 42, stoji u optužnici.

Ubijanjem srpskih civila na KiM, posebno u mestima i opštinama južno od Ibra, teroristi OVK su znatno promenili demografsku sliku u njima. Likvidacijama, kojih je na dnevnom nivou vrlo često bilo i preko deset, smanjivali su broj Srba u selima i gradovima.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova tzv. Kosova Petrit Seljimi, komentarišući ove tvrdnje iz optužnice protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija, naveo je da je tužilaštvo „gadno i neistinito prekraja istoriju Kosova“.

Kurti opet pokazao da želi rat

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kazao je da je odlukom o eksproprijaciji srpskog zemljišta u Leposaviću i Zubinom Potoku Aljbin Kurti povukao novi potez u cilju destabilizacije prilika ne terenu i po ko zna koji put pokazao da želi sukobe i rat.

Kurti, smatra Petković, očigledno ne haje za smirivanje tenzija, dijalog i normalizaciju odnosa, već novim institucionalnim pritiscima i pretnjama po ostanak i opstanak srpskog naroda želi da protera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading