Aljbin Kurti
Foto: EPA/EPA/Alo Ikustracija

Vesić je za TV Pink, na konstataciju da predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra putuje u Atinu, na večeru sa liderima Zapadnog Balkana, kojoj će prisustvovati i Aljbin Kurti, te pitanje da li očekuje neke provokacije, odgovorio da je Vučić uvek spreman na razgovor, i da nikada nije odbio nijedan susret, čak ni sa onima koji su ga vređali, pa ni onda kada je znao da sastanak ništa neće rešiti.

"On je izabran od strane građana Srbije, da rešava probleme, da razgovara, da se bori za zemlju i on to i radi. Provokacije, ako ih bude, nisu nešto novo za njega. Ne može da bira sagovornike, uvek je razgovarao i sa Kurtijem, i uvek je za razgovor, nego za sukob sa bilo kim", rekao je Vesić.

Ukazao je da na Kosovu ljudi žive sve gore, uz visok stepen korupcije, zbog čega Kurti i može da ponudi samo - rat i sukobe.

"Srbija želi da se razvija, ali želi i da se region razvija. Želja nam je da investitori dolaze i u Prištinu i u Kosovsku Mitrovicu, želimo da i Albanci u Prištini žive dobro, jer to zaslužuju, kao i Srbi u Kosovskoj Mitrovici. Ali, imamo Kurtija, čija je politika ’velika Albanija’, proterivanje Srba i sukobi. Sa nekim ko nema šta da izgubi, teško je razgovarati“, konstatovao je ministar.

Vesić je istakao i da je Vučićeva poseta Mađarskoj deo njegove politike kojom itekako uspeva da izgradi odlične odnose sa susedima, ali i sa drugim zemljama u regionu, dodajući da se i kroz „Otvoreni Balkan“, koji čine Srbija, Albanija i Severna Makedonija, stvara jedinstven ekonomski prostor, sa slobodnim protokom robe, kapitala, usluga i ljudi, kako bi tri zemlje bile konkuretnije.

Istakao je da saradnja sa Mađarskom nikada nije bila bolja, jer dve zemlje rade zajedno na važnim zajedničkim infrastrukturnim projektima, poput brze pruge Beograd – Budimpešta, pruge Subotica – Segedin, koja je završena i biće uskoro puštena za putnički saobraćaj, te proširenje prelaza Horgoš, širenje „Y“ kraka ka Kelebiji, izgradnju "smajli saobraćajnice" od Nakova do Srpske Crnje...

"Saradnja Srbije i Mađarske nikada nije bila svestranija i jača, a to je zasluga Vučića i Orbana, jer su oni ličnim kontaktima unapredili odnose dve zemlje", rekao je Vesić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading