Aljbin Kurti
Foto: EPA/ARBEN LLAPASHTICA

Na pitanje Euroaktiva u vezi sa Kurtijevom izjavom, izvor iz grčke vlade bio je kategoričan:

„Grčka pozicija je ostala nepromenjena".

Grčka, Slovačka, Rumunija, Španija i Kipar ne priznaju nezavisnost tzv. Kosova, koja je jednostrano proglašena 2008. godine.

Govoreći na poljskoj televiziji u nedelju, Kurti je rekao da je Priština "naporno radila u diplomatskom aspektu kako bi Kosovo pridružili većini zemalja EU.

"Grčka je na čelu ovih zemalja, koja je blizu priznavanja nezavisnosti tzv. Kosova. To pokazuje i status naše kancelarije u Atini“.

Euroaktiv podseća da Grčka ima Kancelariju za vezu koju je akreditovao Unmik u Prištini, dok je tzv. Kosovo u Atini otvorilo Kancelariju za ekonomska i komercijalna pitanja. Atina takođe priznaje pasoše koje izdaje Kosovo.

Već duže vreme na Grčku se gleda kao na "najslabiiju kariku" među pet država članica koje ne priznaju tzv.Kosovo. U martu ove godine, grčki ministar inostranih poslova Nikos Dendijas posetio je KiM po šesti put, sastao se sa tzv. predsednicom Vjosom Osmani.

U saopštenju posle sastanka, Osmani je pohvalio posvećenost Grčke i stalnu podršku liberalizaciji viznog režima i evroatlantskim integracijama na tzv. Kosovu.

„Na sastanku je bilo reči i o odnosima tzv. Kosova i Grčke, na kojima je predsednik Osmani pokazao spremnost za jačanje daljih bilateralnih odnosa“, navodi se tada u saopštenju tzv. kosovskog Predsedništva.

Ali nekoliko dana kasnije, tokom posete Srbiji, grčka predsednica Katerina Sakelaropulu rekla je da se ništa neće promeniti kada je reč o poziciji Atine prema nezavisnosti tzv.Kosova. 

(Kosovo online)

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading