Kurti
Foto: Printscreen/YouTube/Kosovo online/Printscreen

Pripadnici tzv. kosovske policije u Gračanici pretukli su dvojicu braće Mihajla (19) i Andriju M. (24) bez ikakvog razloga i naneli im višestruke povrede. Nakon što su ih prebili u centru ove srpske opštine, na jugu KiM, braći je određen pritvor do 48 sati zbog sumnje da su oni, navodno, napali albanske policajce. Zbog povreda braći je ukazana lekarska pomoć. Mihajlo je zadržan u bolnici, dok je Andrija prebačen u policijsku zgradu.

Ovo surovo premlaćivanje srpskih mladića dogodilo se samo nekoliko sati nakon što je Aljbin Kurti iz Brisela zapretio srpskom narodu i Srpskoj listi „da će platiti i patiti“. Kurtijeva izjava očigledno je bila signal tzv. kosovskim policajcima da bez ikakvog razloga napadnu i pretuku srpske mladiće.

Kosovska policija napala Srbe

Printscreen

 

 

PRVO KAZNA

Kako Alo! saznaje, albanski policajci najpre su zaustavili Mihajla i Andriju, koji su bili u automobilu, i pisali im kaznu zbog pojasa. Jedan od očevidaca Aleksandar Vasić kazao je da su policajci pola sata kasnije još jednom zaustavili dvojicu braće.

- Jedan od braće pokušao je da izađe iz vozila da ih pita zašto mu pišu kaznu dva puta za pola sata, ali mu policajci to nisu dozvolili. Uručili su im drugu kaznu i tada su oni pitali policajce zašto im pišu kazne na albanskom jeziku. Počelo je guranje, albanski policajci su jednog od braće oborili na asfalt. Momci su vikali da nisu krivi i da nisu ništa učinili - rekao je Vasić.

BROJNI SVEDOCI

Premlaćivanje srpskih mladića dogodilo se u centru Gračanice, i to naočigled brojnih prolaznika. Kako saznajemo, napad su građani snimali mobilnim telefonima.

- Ti monstrumi od policajaca su se kasnije vratili i ušli u nekoliko kafića koji se tu nalaze i od gostiju na uvid tražili mobilne telefone. Pretili su građanima i tražili da izbrišu snimke na kojima se vidi kako tuku Mihajla i Andriju - kazao je za Alo! jedan od mladića koji je prisustvovao ovom događaju.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da je srpske mladiće, braću Andriju i Mihajla M., bezobzirno prebila tzv. kosovska policija zbog saobraćanog prekršaja.

PREKOMERNA SILA

- Bezobzirno prebijanje braće Andrije i Mihajla M. u Gračanici od strane KP zbog saobraćajnog prekršaja! Umesto da odgovaraju policajci zbog upotrebe prekomerne sile, protiv Srba se podižu prijave. Kancelarija za KiM je mladićima obezbedila advokate da zaštite njihova prava - poručio je Petković.

Odmah po prebijanju srpskih mladića u centru Gračanice, ispred policijske stanice okupili su se građani koji su tražili njihovo oslobađanje i sankcije za policajce monstrume. Sa građanima su bili i gradonačelnica ove srpske opštine Ljiljana Šubarić i predsednik Privremenog organa Novak Živić.

- Nad mladićima je tzv. kosovska policija upotrebila prekomernu silu. Jedan mladić se i dalje nalazi u bolnici i dok ne dobijemo izjavu lekara, ne možemo da pričamo o tome kakvo je njegovo zdravstveno stanje. Od policije nismo dobili nikakav izveštaj, čeka se odgovor Regionalne istražne komisije. Narod je vidno uznemiren - rekla je Ljijana Šubarić.

Advokat pretučene braće Mile Marković kazao je za RTV Gračanica da je Mihajlo zadobio povrede ramena i noge.

- Od istražitelja sam tokom noći dobio obećanje da će mladići biti pušteni na slobodu, međutim, njihova porodica me je obavestila da se to nije dogodilo. Na teret im se stavlja napad na službeno lice i ometanje službenog lica u vršenju službene radnje, iako ovi momci nisu imali nikakav kontakt sa policajcima, samo su im tražili prevod kazne - kazao je on.

Policajci: Znate li gde živite?

Kako je za Alo! ispričao jedan od mladića koji je prisustvovao premlaćivanju Mihajla i Andrije, policajci su bili veoma grubi i bez ikakvog povoda su napali njegove sugrađane.

- Momci su im tražili prevod kazne jer ne znaju albanski jezik. Jedan od policajaca je tada povukao Mihajla i viknuo: „Kakav prevod, znaš li ti gde živiš?“ U njegovom glasu osetila se mržnja. Imao sam utisak da bi ih policajci pretukli do smrti, ali da to nisu učinili jer je bilo mnogo svedoka - kazao je očevidac.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Jelena

16.09.2023 11:13

Kurti ne prestaje u svojim napadima na Srbe.