Banjska
Foto: Tanjug/Tanjug / Dopisnik KiM

Piše: M. J.

Okupirana i okrvavljena srpska zemlja. Danima je gaze čizme specijalaca Aljbina Kurtija koji rovare onamo gde najviše boli.

Pustinja. Opustela zemlja koja vrvi od maskiranih i naoružanih prištinskih specijalaca. Zemlja opustela od ljudi, od meštana koji dane provode zaključani u četiri zida.

- Sinko, ovde se više ni ptičiji pev ne čuje. Od onog dana ni ptice nisu zapevale, rekao nam je jedan od najstarijih meštana ovog naselja u kojem je kralj Milutin početkom 14. veka podigao svoju zadužbinu.

Ni ptičjeg peva, ni dečje graje. Umuklo i zanemelo od tuge za trojicom heroja. Ni škola ne radi.

Banjska

Tanjug / Dopisnik KiM

 

 

I juče pretresali sve objekte,
KFOR posmatrao

Zajedno sa pripadnicima takozvane kosovske policije koji pretresaju objekte u Banjskoj jesu i pripadnici Kfora. Pripadnici misije Euleks su sa strane i posmatraju.

Misija Kfora saopštila je da povećava svoje prisustvo i aktivnost na severu Kosova i Metohije i pozvala Beograd i Prištinu na ponovno angažovanje u dijalogu, jer ocenjuju da je to jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost za sve zajednice.

Iz Kfora dodaju da je cilj njihove misije da održi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na KiM.

- Ma jok, deca nam iz kuće ne izlaze, kakva crna škola. Rovare nam po njivama i pašnjacima, onim džipovima su sve izgazili i ubrazdili. Tu više ni korov neće rasti - priča vremešni meštanin Banjske.

Puteljci ka kućama blokirani su bornim vozilima iz kojih vire oči ispunjene mržnjom. Te oči su 24. septembra gledale surovu likvidaciju srpskih junaka. Iz oklopnjaka izviru i ruke, možda baš one koje su hladnokrvno ubile Stefana, Bojana i Igora.

- Doveli su svoje pse koji strašno laju, reže, kidišu... Eno gore ih privezali, više onih oraha. Po celu noć zavijaju, kao da nas opominju - kaže meštanin Banjske.

A Banjska je slika života kosovskometohijskog Srbina. Zavijanje onih besnih pasa privezanih kod oraha više kuća čuje se čak do Severne Mitrovice, Leposavića i preko brda do Zubinog Potoka. One jezive oči gledaju sve do Ibra. One ruke i puške specijalaca nišane čak do svih srpskih enklava.

Nišane i porodilište KBC u Severnoj Mitrovici gde sedam beba čeka da primi beseže vakcinu. Nema ih, Priština ih zabranila. Nema ni vakcina protiv tetanusa. Humanitarna katastrofa.

- Ubrzo će nam sve vakcine nedostajati i preti nam humanitarna katastrofa - kažu u Zavodu za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.

Oni psi i sinoć su preteći zavijali sa brda u Banjskoj, a one oči i dalje su sekle iz bornih vozila. One puške i one iste ruke i jutros su nišanile ka srpskim glavama.

Jarinje i Brnjak zatvoreni već jedanaest dana

 

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su već jedanaest dana zatvoreni iz pravca centralne Srbije, dok se saobraćaj u suprotnom smeru odvija bez problema.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović rekao je da zbog zatvaranja administrativnih prelaza nedostaju osnovne potrepštine, kao i lekovi i ostala medicinska oprema.

- Niko ne sme da pređe administrativnu granicu. Nedostaju osnovne potrepštine, uključujući medicinske potrepštine - lekovi, kiseonik, vakcine za bebe itd. Nesmetana vladavina militarizovane tzv. kosovske policije širom regiona se nastavlja - kazao je Starović.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading