PLAČ BANDE U PRIŠTINI Kaznene mere EU nanele veliku štetu lažnoj državi, Kurti doterao cara do duvara
Foto: EPA/EPA

Predsednik Privredne komore tzv. Kosova Ljuljzim Rafuna rekao je za Glas Amerike da je blizu 300 miliona evra vrednost obustavljenih projekata koje je trebalo da finansira Evropska unija.

"Svi ti projekti su planirani da se realizuju kao kapitalni projekti koji su direktno koristili ekonomskom razvoju, ali i podizanju društvenog blagostanja građana tzv. Kosova. Drugi je nemogućnost tzv. Kosova ili nedozvoljavanje tzv. Kosovu da koristi razne fondove Evropske unije, kao što je fond za digitalizaciju u kome su učestvovale sve zemlje regiona, dok je tzv. Kosovo isključeno zbog mera koje ima na snazi", rekao je Rafuna.

Dodaje da su, osim ekonomske štete, kaznene mere poslale i lošu poruku stranim investitorima.

Direktor Grupe za pravne i političke studije Arbereša Lodža Stubla kaže da će dalji nastavak mera uticati na percepciju drugih zemalja o tzv. Kosovu.

"Može se smatrati da je nekonstruktivna i neposlušna strana u ovom procesu tzv. Kosovo, a malo normalnih zemalja nameće mere EU, što nas svrstava u grupu sa državama koje su počinile velike prekršaje ili su imale neevropski pristup", rekla je Lodža Stubla.

Lideri tzv. Kosova pozivaju Evropsku uniju da ukine kaznene mere jer se navodi da su evropski zahtevi ispunjeni, a traže da put evropskih integracija ne bude uslovljen dijalogom sa Srbijom.

Lodža Stubla kaže da je tzv. Kosovo već dokazalo da se ozbiljno odnosi prema evropskim zahtevima.

"Za nas je veoma važno da do ukidanja mera dođe pre nego što počne izborni proces u Evropskoj uniji, jer bismo u suprotnom rizikovali da mere ostanu na snazi dok se proces ne završi, a to takođe pokazuje neku vrstu poboljšanja u pristupu Evropske unije ako preduzme pozitivne korake u ovom pravcu i pokaže da se prema strankama odnosi na ravnopravniji ili uravnoteženiji pristup", rekla je Lodža Stubla.

Rafuna takođe kaže da vlasti na tzv. Kosovu treba da blisko sarađuju sa evropskim vlastima na ukidanju kaznenih mera.

"Naš zahtev je uvek bio da centralne institucije, u ovom slučaju Vlada tzv. Kosova, ali i parlament kao supervizor vlade, što pre ispune uslove za ukidanje ovih mera jer tzv. Kosovo ne zaslužuje da ih ima. To su mere koje utiču na ekonomski razvoj i društveno blagostanje, a na kraju krajeva, građani tzv. Kosova su ti koji primećuju posledice ovih mera", rekao je Rafuna.

Kaznene mere Evropske unije predviđaju "suspenziju rada svih radnih grupa za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, obustavu finansiranja programa Evropske unije, neodobravanje projekata Fonda za investicije na Zapadnom Balkanu, kao i suspenziju sastanaka na političkim nivoima osim onih koji se tiču dijaloga za normalizaciju odnosa sa Srbijom".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading