Severna mitrovica i zvečani
Foto: Printscreen/Printscreen/ Kosovo online/Youtube

Kako je naveo, odlukom o ukidanju dinara, odnosno platnog prometa, nastoji se da institucije srpskog naroda koje pružaju usluge obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i kulture budu ugašene. Dodao je i da, ukoliko ta odluka Centralne banke Kosova ostane na snazi, to bi ugrozilo opstanak univerziteta, ali i čitavog srpskog naroda. On je ocenio da se radi o situaciji bez presedana.

Arsić je obavestio medije da je rektorski kolegijum univerziteta danas održao vanrednu sednicu povodom novonastale situacije u vezi sa odlukom Prištine o ukidanju platnog prometa, kao i da su konstatovali, između ostalog, da je univerzitet stub opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Univerzitet je, kao državna institucija, jedan od najvećih poslodavaca u našoj pokrajini. U okviru univerziteta, na deset fakulteta i tri nivoa studija, obrazovanje stiče oko 9.000 studenata, a radi i ostvaruje prihod 1.123 zaposlenih. Univerzitet je uvek delio sudbinu naroda, pa je kao i 200.000 Srba prognan iz Prištine. Od tada ovo su najteža vremena za nas i naše studente - kazao je Arsić.

Navodeći da se odlukom o ukidanju dinara nastoji da institucije srpskog naroda koje pružaju usluge obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i kulture budu ugašene, Arsić je podsetio da je sredinom prošle godine nelegitimni gradonačelnik opštine Severna Mitrovica zaustavio izgradnju zgrade univerziteta.

- To pokazuje da nekome smeta obrazovanje visokostručnih kadrova. Gde to još postoji da se političkom odlukom zabranjuje unapređenje uslova za rad studenata i nastavnika. Takođe, podsećamo da svaki upisni rok prate problemi koje izazivaju institucije iz Prištine, čime se pokušava da se studenti odvrate od upisa na naš Univerzitet. Ukoliko diskriminatorna odluka o ukidanju platnog prometa ostane na snazi, to bi ugrozilo opstanak našeg univerziteta, ali i čitavog srpskog naroda. Ovde se radi o funkcionisanju institucija koje nemaju alternativu i koje uspešno opstaju u nemogućim uslovima - istakao je rektor.

Dodaje da je pitanje kako će se isplaćivati plate, kako će se prijavljivati ispiti, školarine, kolokvijumi, diplomski i master radovi, odbrane doktorskih disertacija ukoliko ta uredba ostane snazi.

Takođe, kako navodi Arsić, pitanje je i kako će se vršiti uplate za bilo koju svrhu ako se ukida isplata plata, penzija, stipendija.
 

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading