Mark Veler
Foto: Printscreen/Printscreen

Vučić je na taj način pojasnio poteze koje Kurti već duže vreme povlači mimo zemalja Kvinte.

Ko je Mark Veler?

Prošle godine tokom boravka u Briselu, u društvu Kurtija viđen je profesor Mark Veler. 

Veleru nisu strana dešavanja na Balkanu, jer je bio "pravni savetnik britanske vlade" na Konferenciji u Rambujeu 1999. godine gde je otvoreno bio na strani Prištine.

Nije poznato u kom svojstvu se Veler pojavio u Briselu, ali je sigurno da ima velikog uticaja na trenutnu vlast u Prištini.

 

 

Ovaj profesor na Katedri za međunarodno pravo i međunarodne ustavne studije na Univerzitetu u Kembridžu se već tri decenije aktivno bavi pitanjem secesija, pre svega na prostoru Balkana i nekadašnje Jugoslavije. Bivši je direktor i član Lojterpaht centra za međunarodno pravo.

Radio je kao viši ekspert Ujedinjenih nacija za posredovanje i veoma je iskusan stručnjak za međunarodno rešavanje sporova. 

Veler je doktorirao međunarodno pravo i međunarodne odnose, pravo i ekonomske i društvene nauke na univerzitetima u Kembridžu, Frankfurtu i Hamburgu, i magistrirao na Flečer školi i Univerzitetu u Kembridžu.

Na osnovu biografije koju je objavio Univerzitet Kembridž, Veler je takođe doprineo izradi Ustava Kosova, kao i izradi Zakona o zaštiti manjina na Kosovu i Statuta Konsultativnog veća zajednica.

Pored Robina Kuka, Mark Veler bio je jedan od posebnih savetnika Tonija Blera.

Objavio je 2009. knjigu pod nazivom "Osporena državnost: borba Kosova za nezavisnost" u kojoj iznosi sve svoje aktivnosti, ali i aktivnosti Zapada sprovedene u nameri da takozvano Kosovo postane država.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading