pristina
Foto: EPA/Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

I u prvom mesecu ove godine zabeležen je porast uvoza. Prisustvo kosovskih proizvoda na međunarodnim tržištima smanjeno je za 100 miliona evra prošle godine, u poređenju sa 2022. Takođe je zabeležen pad izvoza u januaru ove godine za tri odsto.

Međutim, lažni premijer Aljbin Kurti je u gotovo svakom pojavljivanju, kako u zemlji tako i van nje, izjavljivao da se od njegovog dolaska na vlast izvoz udvostručio.

"Za ove tri godine udvostručili smo i izvoz i direktne strane investicije“, rekao je Kurti.

Kurti nije govorio o tome koje su vladine politike možda uticale na ovo povećanje, ali je, prema rečima ekonomiste Edisona Džakurtija, do toga došlo zbog poremećaja u lancu snabdevanja.

"Prostori nastali kao rezultat poremećaja u lancu snabdevanja, koji su uticali kako na promenu obima i sastava robne razmene između različitih zemalja, tako i na povećanje tražnje nakon ukidanja restriktivnih mera, kao posledica Kovida, najviše je uticalo na povećanje izvoza robe. Različite industrije ili kompanije sa Kosova su koristile ove prostore prodajući svoju robu na tržištima van Kosova“, rekao je Džakurti.

U prvom mesecu ove godine zabeležen je i pad izvoza. Prema podacima Agencije za statistiku spoljne trgovine, u januaru je izvezeno robe u vrednosti od 60,3 miliona evra, ili tri odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Vlada je tek sredinom prošle godine usvojila Industrijsku politiku 2030, gde je cilj smanjenje trgovinskog deficita.

Kosovo onlajn

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading