aljbin kurti
Foto: Tanjug

“U slučaju tzv. Kosova i članstva u Savetu Evrope bila je konfuzna situacija, a zabuna je nastala zbog neispunjavanja obaveze ni od strane tzv. Kosova ni Srbije. Imajući u vidu ovaj razvoj događaja, bilo je zaista teško ne samo Nemačkoj, već i drugim zemljama da proguraju i sprovedu zahtev tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope. To, naravno, ne znači da Nemačka ne podržava tu ideju. Oni su samo obustavili proces dok tzv. Kosovo ne ispuni svoje međunarodne obaveze”, izjavio je Hoti za tzv. Kosovo onlajn.

Upitan da li je moguće da zvaničan Berlin promeni svoj odnos prema Prištini Hoti kaže da je to ipak nemoguće da se dogodi.

“To je definitivno nemoguće zato što je Nemačka harmonizovala poziciju zajedno sa drugim zemljama EU. Zato ne vidim takvu mogućnost. Možda bismo mogli da očekujemo veću podršku Nemačke, ali ta pozicija će uslediti tek kada tzv. Kosovo dokaže kredibilnost i ostvari punu primenu dogovorenog”, kazao je Hoti.

Komentarišući tvrdnju novinara “Frankfurter algemajne cajtunga" Mihaela Martensa da je Nemačka prednjačila u donošenju Rezolucije o Srebrenici, a da nije učinilo ništa da tzv. Kosovo uđe u Savet Evrope zbog podela unutar vrha nemačke administracije, Hoti naglašava da Nemačka ima istovetne stavove po oba pitanja.

“Uloga Nemačke u Rezoluciji o Srebrenici kao i članstvu tzv. Kosova je veoma snažno. Naravno, zavisi od političke agente i priroriteta. U ovom slučaju i Nemačka i druge države su podržale ideju o toj rezoluciji”, naglasio je Hoti.

On je dodao da se po istom principu treba tumačiti i razloge zbog kojih tzv. Kosovo nije postalo članica Saveta Evrope.

“To nije samo stav Nemačke, to je i stav drugih zemalja. Sve zemlje pritiskaju institucije tzv. Kosova da sada ispune međunarodne obaveze, konkretno dinamiziraju procese za stvaranje opština sa srpskom većinom”, zaključio je Hoti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading