Aljbin Kurti
Foto: EPA/EPA/Alo Ikustracija

Privremena vlada Aljbina Kurtija donela je konačnu odluku o otimanju srpske zemlje na severu Kosova i Metohije da bi na tim parcelama gradili policijske baze i poligone tzv. kosovskih bezbednosnih snaga. Tako su se ovom odlukom na meti našle srpske oranice i šume, groblja, hotelski kompleksi...

Još tokom prošle godine bile su jasne namere Aljbina Kurtija, kada je oteo prve hektare srpskih imanja i kada je preorao srpska groblja na severu Kosova i Metohije. Meštani su se pobunili, tražili su od Kurtija da odustane od svojih namera, obraćali su se međunarodnoj zajednici brojnim apelima, ali ekstremista nije odustao. Sada je njegovu odluku potvrdila i privremena vlada u Prištini, čime je još jednom učinjeno institucionalno nasilje nad srpskim narodom.

Srbin sa severa Kosmeta kojem je Kurti oteo najlepšu parcelu koju poseduje kazao je za Alo! da je nekoliko puta razgovarao s predstavnicima prištinskih institucija, ali da se ništa nije promenio.

- Tokom jednog razgovora rečeno mi je da nemam pravo da se bunim. Jedan službenik iz Prištine mi je rekao da ne talasam, da se ne bunim i da je ovo Kosovo, ako mi se ne sviđaju zakoni, da mogu da idem za Srbiju. I kada vam to kaže neko koga je na to mesto postavio Kurti, onda vam sve bude jasno. Tu zemlju koju su mi oteli najpre je orao moj pradeda, pa deda i otac, zatim i ja, a moj sin je neće obrađivati jer nam je parcelu oteo Aljbin Kurti. Ta nepravda mnogo boli - kazao je naš sagovornik sa severa Kosova i Metohije.

Njega posebno pogađa to što će Aljbin Kurti na njegovom imanju graditi vojnu bazu u kojoj će se nalaziti oni koji su, dok su nosili uniforme terorističke OVK, ubijali srpski narod na Kosmetu.

- Kako to da gledam? Paradiraće ispred mojih očiju, to me mnogo boli jer znam koliko su naše krvi prolili - rekao nam je ovaj Srbin sa severa KiM.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saopštenju navodi da je pred očima kompletne međunarodne zajednice Aljbin Kurti nastavio sa sprovođenjem jednostrane i protivpravne odluke na direktnu štetu srpskog naroda i da ponovo demonstrira da kada je potrebno naškoditi Srbima, ne preza od kršenja ni sopstvenih zakona i propisa, niti sporazuma iz Dijaloga.

- S tim ciljem je doneta i nova odluka tzv. vlade Kosova o konačnoj eksproprijaciji nepokretnosti vlasnika parcela u opštinama Leposavić i Zubin Potok, kao novi atak na privatnu imovinu Srba, dok istovremeno u severnom delu Kosovske Mitrovice Kurtijevi nelegalni i nelegitimni predstavnici prete otvaranjem mosta na Ibru kao novim vidom provokacije i zastrašivanja Srba, navodi se u saopštenju Kancelarije za KIM u kojem se dodaje da su se protiv nelegalne eksproprijacije jasno oglasili svi predstavnici međunarodne zajednice.

Na meti su objekti Srpske pravoslavne crkve, privatni posedi Srba, obrazovne ustanove, poput Univerziteta, čije radove je zatvorio, otimanje zgrada za socijalno ugroženo stanovništvo, uzurpacija lečilišnog kompleksa „Rajska banja“... Kurti je izbacio redakciju „Jedinstva“ na ulicu, a za to vreme njegove falange pucaju, hapse i prebijaju Srbe i nelegitimno vladaju srpskim opštinama sa 3,5 odsto albanskih glasova.

Platili ratu za džavelin

Prištinski ministar odbrane Ejup Maćedonci kazao je da je tzv. Kosovo uplatilo SAD prvi deo iznosa za kupovinu protivtenkovskih raketa „džavelin“.

- Već smo izvršili prvu uplatu za ovaj sistem, što znači da je ne samo da odobrena kupovina, već smo u toku procesa da ovaj sistem bude na našem inventaru. Tako da je gotova stvar, rakete će biti deo inventara KBS - izjavio je Maćedonci.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading