aljbin kurti
Foto: Tanjug

“Dalji koraci biće nastavak eksproprijacije i nastavak gradnje baza i gradnje policijskih centara. Imamo najavu da će se graditi policijski centar u severnom delu Mitrovice, a kao što vidimo, baze su i dalje tu. Punktovi koji su bili samo kontrolni polako su se pretvorili u baze, tako da mislim da je poruka srpskoj zajednici veoma jasna a to je da će se pritisak nastaviti i dalje”, kaže Rapajić za Kosovo onlajn.

Što se tiče međunarodne zajednice, naš sagovornik navodi da Kurti prema njoj ima negativan stav i da ovakvim pokazuje neku vrstu gordosti.

“Jedan od nezvaničnih zahteva EU bio je i rešavanje problema eksproprijacije na severu. Kao što je rečeno da je neuspelim izborima ispunjen uslov za smenu gradonačelnika, tako sa ovom odlukom on kaže da je ispunjen uslov i što se tiče eksproprijacije. On pokazuje da ne želi da ispuni nijedan uslov međunarodne zajednice i pokazuje neku gordost prema njima”, kaže Rapajić.

Odluka tzv. kosovske vlade, kako smatra, nije odgovor na to što se zahtev Kosova da postane član Saveta Evrope nije našao na dnevnom redu Komiteta ministara SE, jer Kurti, kako kaže, i pre ove odluke nije donosio odluke usklađujući se sa međunarodnom zajednicom.

“To je kontinuitet od već nekoliko godina da ova vlada donosi odluke bez konsultacija sa predstavnicima Kvinte”, kaže Rapajić.

O tome kako će poslednja odluka vlade uticati na slučajeve u kojima je sudskom presudom poništena prvobitna odluka o eksproprijaciji naš sagovornik kaže da će se to tek videti.

“Vidimo da policijska stanica u Zubinom Potoku i dalje postoji. Videćemo da li će doći do sklanjanja tih objekata i prekida gradnje na tim mestima povodom kojih se sud izjasnio”, navodi Rapajić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading