"PRAVIMO DRUGI PUK" Albanski teroristi objavili planove za Kosovo i Ukrajinu
Foto: AP Visar Kryeziu

- Ministarstvo odbrane nastavlja da podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, na osnovu sveobuhvatnog plana tranzicije, plana koji je razvijen u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim saveznicima. Ove godine se očekuje da napravimo dostignuće, a to je validnost drugog pešadijskog puka - rekao je on.

Dodaje da je prošle godine u sklopu vežbe "Difender Jurop 2023" planiran prvi pešadijski puk, dok je ove godine planiran i drugi, "kako bi izvršili svoj ključni zadatak, a to je odbrana teritorije."

- U ovom aspektu, Ministarstvo odbrane i Kosovske bezbednosne snage preduzimaju važne korake u pripremi, obično uvek sa našim partnerima, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama - rekao je Maćedonci.

Ejup Maćedonci

Profimedia

 

 

Istakao je da tzv. KBS nastavljaju i sa drugim aktivnostima, a sve su vezane za postizanje ciljeva predviđenih sveobuhvatnim planom tranzicije.

- To znači da ćemo do kraja 2025. godine završiti drugu fazu tranzicije, a time ćemo imati tri pešadijska puka spremna da obavljaju svoje dužnosti u okviru svoje misije. U tom smislu, imali smo kontinuiranu podršku premijera i Vlade, posebno kod povećanja budžeta - dodao je on.

Maćedonci je izneo detalje o dronovima Bajraktar, rekavši da su ovi dronovi već u funkciji i da su stvorene dve grupe koje su obučene za rad s njima.

- Bespilotne letelice Bajraktar već su deo inventara KBS-a i veoma su važni za vazdušnu podršku jedinicama KBS. Ove bespilotne letelice su u funkciji, do sada smo obučili dve grupe za upravljanje dronovima - rekao je Maćedonci.

Dodao je da je tokom 2023. godine "budžet KBS-a i Ministarstva odbrane dostigao negde oko 200 miliona evra."

Albanci će deminirati Ukrajinu

Istakao je dalje da će tzv. Kosovo 13. juna postati deo tima za deminiranje Ukrajine, zajedno sa Litvanijom.

- Kosovo kontinuirano pomaže Ukrajini. Ja, kao ministar odbrane, zajedno sa komandantom KBS učestvujem na sastancima kontakt grupe za Ukrajinu. Ovi sastanci se obično održavaju u Briselu. Budući da smo deo ovih sastanaka, svesni smo da smo deo odgovornosti koja se traži od svakog člana kontakt grupe za podršku Ukrajini - rekao je Maćedonci.

Istakao je da je na Kosovu i Metohiji sprovedeno nekoliko obuka u oblasti deminiranja za ukrajinske trupe.

- Naši instruktori daju sve od sebe i na najbolji način predstavljaju ne samo Ministarstvo odbrane i KBS, već i Kosovo u celini - kaže on.

Maćedonci je spomenuo i pakete podrške koje je tzv. Kosovo dalo Ukrajini.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading