Aljbin Kurti
Foto: Alo/AP/Alo

Kurti je bio u Prizrenu, gde je obeležena 146. godišnjica Prizrenske lige, a manifestaciji su prisustvovali i predsednica privremenih organa u Prištini Vjosa Osmani i  predsednik parlamenta Gljauk Konjufca. Kurti je poručio da Prizrenska liga predstavlja kamen temeljac albanskih napora za nezavisnost.
- Ovo je istorijski događaj u kome su postavljeni temelji albanske države tokom druge polovine 19. veka. Ovo je prvi put u istoriji da su Albanci govorili jednim glasom, bez obzira na region i veru, tražeći zaštitu i očuvanje teritorija naseljenih Albancima - kazao je Kurti, ne krijući uopšte da se takve težnje protežu do danas.

On je naglasio da je osnivanje Prizrenske lige bilo kamen temeljac napora za nezavisnost, što je "krunisano" sa nekoliko datuma - 28. novembra 1912. godine, proglašenjem nezavisnosti Albanije, a 96 godina kasnije, 17. februara 2008, proglašenjem nezavisnosti Kosova. Tim je, kazao je, realizovan deo programa Prizrenske lige koji nije završen 1912. godine. Kada planiraju da realizuju preostale delove tog suludog programa koji bi od Balkana ponovo napravio bure baruta koje će da eksplodira, nije precizirao, međutim, gledajući ono što Albanci svakodnevno rade, što na Kosovu i Metohiji, što u zemljama koje smo maločas pomenuli, jasno je da se proces odvija punom parom. A na sve to takozvana međunarodna zajednica ćuti li ćuti.

Govoreći nešto ranije na ovu temu, Srđan Graovac, istoričar iz Centra za društvenu stabilnost u Novom Sadu, konstatovao je da Kurti sve češćim pominjanjem Prizrenske lige poručuje da je cilj stvaranje velike Albanije. 
- Prizrenska liga je velikoalbanska nacionalna organizacija, koja se borila za ostvarenje ideje stvaranja velike Albanije ili kako to kažu Albanci "prirodne Albanije" ili "ujedinjene Albanije" - izjavio je Graovac.

 Prema mišljenju Milovana Drecuna, Kurti je velikoalbanski separatista.
- Ne znam kako bi Zapad bilo šta činio protiv toga kada su oni proglasili tu nezavisnost Kosova, kada su nas tako zločinački bombardovali da bi omogućili sve to. Ne vidim da bi Zapad uopšte imao interes da bilo šta sprečava. Da žele da spreče stvaranje velike Albanije, odustali bi od ideje stvaranja takozvane države Kosovo - rekao je Drecun.

Ono što dodatno predstavlja opasnost, osim već poznate činjenice da je srpski narod na Kosovu i Metohiji izložen brutalnom teroru i progonu iza kojeg u ovom trenutku stoje pre svega Kurti i njegovo okruženje, jeste i to što albanske aspiracije sežu duboko i ka teritoriji centralne Srbije. Ponajviše na ono što mnogi pogrešno, zavedeni albanskom propagandom, nazivaju preševskom dolinom (Preševo, Bujanovac, Medveđa i okolina), ali pipci velike Albanije sežu i dalje, po nekim mapama sve do Niša. 

Da pretnja nije prazna, pokazuje i to što su, posebno do pre desetak godina, Albanci masovno kupovali nekretnine na jugu centralne Srbije, plaćajući ih često više od realne tržišne cene, što jasno pokazuje da iza svega postoji sasvim drugi motiv. Slušajući šta govori Aljbin Kurti, jasno je i koji.

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading