PRAVE VELIKU ALBANIJU, A SVET ĆUTI Priština i Tirana ukidaju granicu, zašto niko ne reaguje?
Alo/Marko Metlaš

Piše: Bojana Paunović

To nas, naravno, ne čudi, jer nemaju od koga da se kriju, s obzirom na to da Zapad ćuti li ćuti. Niko, ama baš niko, više im čak ni deklarativno ne zamera.

Povoda za ovu priču ima nebrojeno, a najnoviji je sporazum o ukidanju kontrola između lažne države Kosovo i Albanije.

Prištinski ministar unutrašnjih poslova i jedan od najvećih mrzitelja Srba Dželjalj Svečlja i njegov albanski kolega Tauljant Balja obišli su juče prelaz Vrbnica, gde su se uverili kako sporazum o ukidanju kontrola za građane Kosova i Metohije i Albanije funkcioniše u praksi.

Svečlja je istakao da kroz ovaj sporazum neće biti kontrole građana, ali će se raditi na uspostavljanju naprednih tehnoloških sistema za suzbijanje ilegalnih aktivnosti.

- U okviru obeležavanja godišnjice oslobođenja Kosova, danas je obeleženo 20 specijalnih prelaza za stanovnike graničnog pojasa između Kosova i Albanije. Ovi posebni prelazi će omogućiti slobodno kretanje stanovnika ovih područja - naveo je Svečlja na Tviteru.
Albanski premijer Edi Rama se takođe oglasio povodom inicijative o sobodi kretanja. On je na Fejsbuku naveo da od danas vozila slobodno prolaze na prostoru od 30 kilometara sa obe strane između Albanije i Kosova, na posebnim tačkama prelaza.

Dakle, kao što rekosmo, otvoreno i neskriveno, uz sijaset drugih stvari, promovisanje velike Albanije. Po njihovim suludim i opasnim zamislima jedna država bi obuhvatila teritorije Albanije, naše južne pokrajine Kosovo i Metohija, veliki komad Severne Makedonije, te Grčke i Crne Gore.
O tome je, opet neskriveno, kao što je Alo! već pisao, pre nekoliko dana govorio i Aljbin Kurti, premijer lažne države Kosovo. On je bio u Prizrenu, gde je obeležena 146. godišnjica Prizrenske lige, koja je praktično i označila početak realizacije projekta velika Albanija, koji se poslednjih godina dodatno ubrzao.

Iako su Kurti i Rama u svađi, to očigledno ne smeta ni jednom ni drugom da svaki za sebe rade na projektu jedne albanske države. Nekoliko albanskih medija u više navrata je, inače, i pisalo da je osnovni uzrok njihovog neslaganja borba ko će zauzeti čelnu poziciju među Albancima. Razlikuju im se donekle i metode kako misle da bi se najbrže došlo do velike Albanije, ali cilj im je svakako suštinski isti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading