"TO NIJE NIKAKVA DRŽAVA"! Slobodarska partija Austrije uputila Skupštini predlog rezolucije protiv priznanja tzv. Kosova
Alo


Slobodarska partija Austrije podnela je rezoluciju Skupštini zahtevajući da parlament izrazi svoj protivljenje priznanju tzv. Kosova. Predlog, koji je podneo šef parlamentarne grupe FPO Maximilian Kraus i poslanik Anton Mahdalik, trenutno je predmet rasprave. FPO tvrdi da Kosovo nije nezavisna država, ističući da je bilo deo Srbije i nezakonito odvojeno od nje NATO bombardovanjem 1999. godine, potez koji do danas nije priznat od većine zemalja kao nezavisna država.

„Kosovo je bilo deo Srbije i suprotno međunarodnom pravu, NATO bombardovanjem 1999. otcepljeno je od Srbije i do danas ga nije većina država priznala kao nezavisnu državu“, navode iz FPO.


Rezolucija ističe spornu prirodu nezavisnosti tzv. Kosova, ukazujući na to da je značajan broj zemalja širom sveta ne priznaje. NapetI odnosi sa Srbijom, sukob između albanske muslimanske većine i srpske pravoslavne manjine, kao i aktuelni problemi u vezi sa pravima i političkom samoopredeljenju srpske manjine, naglašeni su u dokumentu.

„Godinama, nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo ostaje osporeno i značajne zemlje širom sveta ga ne priznaju. Odnosi sa Srbijom su tenzični i nedavno su se dalje pogoršali. Na tom prostoru albanska, albansko muslimanska većina stoji nasuprot srpskoj pravoslavnoj manjini, a prava i političko samoopredjeljenje srpske manjine i dalje se ne garantuju“, navodi se u dokumentu.

Osim toga, FPO izražava brigu o upravljanju i borbi protiv korupcije, pozivajući se na Indeks percepcije korupcije Transparency International, koji pokazuje značajan pad rangiranja tzv. Kosova. Organizovani kriminal takođe je identifikovan kao glavni problem od strane FPO, doprinoseći ukupnim izazovima sa kojima se region suočava.


Kao rezultat ovih briga, FPO je iznela rezoluciju protiv priznanja Kosova kao nezavisne države i njenog pristupa EU. Stranka tvrdi da su ne samo suverenitet i teritorijalni integritet Srbije povređeni priznanjem Kosova od strane SAD i evropskih zemalja, već i da je ignorisana Rezolucija UN 1244, koja to garantuje Srbiji.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading