Prtljag na aerodromu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema preliminarnim rezultatima popisa stanovništva koji je sproveden u periodu od 5. aprila do 24. maja, TZV. Kosovo ima između 200.000 stanovnika više, odnosno 153.000 manje u odnosu na 2011. godinu.

Što je najgore, u ovoj računici je izgleda svako u pravu.

Direktor Agencije za statistiku Avni Kastrati je na konferenciji za medije naveo da je na tzv. Kosovu 1.586.659 stanovnika, odnosno 200.000 više nego 2011.

Međutim, te godine  tzv. Kosovo je brojalo 1.739.825 građana, pa prosta matematika kaže da ih je sada 153.166 manje.

“Tokom perioda 2011-2023. stanovništvo  tzv. Kosova se povećalo za 203.294 stanovnika (pozitivan porast). Međutim, preliminarni podaci pokazuju smanjenje stanovništva”, objašnjeno je na slajdu tokom predstavljanja izveštaja.

Iz Agencije za statistiku objašnjavaju da razlika u brojevima potiče iz činjenice da te 2011, za razliku od ove, u popis nije bila uključena dijaspora.

Kastrati je na predstavljanju preliminarnog izveštaja popisa kazao da će konačni rezultati biti predstavljeni do kraja godine, a da predstavljen broj stanovnika ne uključuje popisane građane iz dijaspore kojih je do sada registrovano blizu 600.000 hiljada, a proces popisa za ovu kategoriju otvoren je do 31. avgusta.

Prema podacima Agencije za statistiku, broj stanovnika povećao se u devet opština, dok je u 29 lokalniih samouprava taj broj smanjen.

  • Na tzv.  Kosovu je 795.046 je muškaraca i 791.614 žena.
  • Prosečna starost građana je 34,82 godine.

Politika ili neznanje

Sociolog iz Prištine dr Ismailj Hasani kaže za Kosovo onlajn da “razlika u brojanju”, između 200.000 više i ujedno 153.000 stanovnika manje ne govori o političkom, već o problemu neznanja onih koji su sprovodili proces popisa.

“Kada mi je došao popisivač pitao sam ga šta je cenzus, nije znao da odgovori. Dakle, nije problem političke prirode nego neznanja. Ostaje da, kada konačni rezultati budu objavljeni, vidimo gde su promašili. Od početka sam bio protiv ovog popisa stanovništva. Ne bi nam popis pobegao, živeli smo i bez njega. Kada je država konsolidovana do te mere da joj je ostao još samo popis stanovništva onda znači da je rešila sve svoje probleme”, kaže ironično Hasani.

Nema dilemu da je Vlada  tzv.  Kosova u potpunosti promašila sa popisom stanovništva zato što je, kako naglašava, od početka obilovao brojnim nepravilnostima.

“Mislim da je Vlada  tzv. Kosova potpuno promašila sa ovim popisom stanovništva. Popis stanovništva bi trebalo da se obavi, i svaka država je dužna da to uradi, ali u drugim okolnostima. Prvo, Vlada  tzv. Kosova je trebalo da se vrati Ohridskim sporazumima i sprovođenju zadataka koje je preuzela na ostvarivanju Zajednice u opštinama sa većinom stanovništva Srba kao delom tog sporazuma, da završi sve zadatke koji proizilaze iz njega”, kaže Hasani za Kosovo onlajn.

Kosovo onlajn 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading