Donald Tramp
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ona kaže da je Džozef Bajden poslednja osoba u saveznoj vladi, a posebno u Beloj kući, koja se aktivno bavi pitanjima vezanim za tzv. Kosovo.

“Još 1999. godine podržavao je intervenciju NATO-a da se zaustavi nasilje na Kosovu. Bio je veliki zagovornik i zbog činjenice da je bio prilično aktivan u Bosni i samim tim prilično dobro informisan o pitanjima na terenu u to vreme”, rekla je Domi.

Ističe da je spoljna politika administracije Džozefa Bajdena razočarenje, kada je reč o tzv. Kosovu, uprkos njegovoj istorijskoj podršci.

“Došlo je do opšteg razočaranja Bajdenovom spoljnom politikom i ja se slažem. U mnogim člancima sam citirana kako sam rekla da su interakcije američkih zvaničnika sa tzv. Kosovom – bilo javno ili iza kulisa – bile razočaravajuće. Postojao je i veoma agresivan odnos prema premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju, koji je otvoreno kritikovao američke zvaničnike. I, to je dovelo do određenih trvenja. O'Brajen je na funkciji nekoliko meseci i nisam videla neke veće promene. Ovo je za žaljenje”, dodala je.

Na pitanje da se u karijeri kandidatkinje za predsednika SAD Kamale Haris ne pominje tzv. Kosovo, Domi kaže da ukoliko bude izabrana, moraće da uči o Kosovu.

“Ako Kamala Haris bude izabrana, trebalo bi da uči o tzv. Kosovu. Tako se ponašaju svi kada nemaju iskustva u vanjskoj politici određene zemlje. To je takođe jedan od razloga zašto Stejt department i Savet za nacionalnu bezbednost postoje u Beloj kući”, kaže ona.

Govoreći o Donaldu Trampu, podseća da su tokom njegovog prvog mandata tzv. Kosovo i Srbija postigli dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa, ali su zvaničnici njegove administracije kritikovani na Kosovu što više naginju Srbiji.

Domi dodaje da ukoliko na izborima pobedi Donald Tramp, to bi značilo otvorenu podršku prema Srbima, ali i uznemirenost na Kosovu.

“Džered Kušner, Trampov zet, sklopio je dogovor sa Vladom Srbije za nekretnine. Ričard Grenel, koji bi mogao da postane državni sekretar ako Tramp bude ponovo izabran za predsednika, čest je posetilac Srbije. Tako da razumem zašto bi na Kosovu mogli biti malo uznemireni zbog toga. To je teška situacija. Tramp je, na primer, rekao da će povući SAD iz Natoa. Tako nešto bi bio direktan udar na tzv. Kosovo, koje na svojoj teritoriji ima prisustvo Natoa i koje, po svoj prilici, sprečava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pređe granicu”, kaže ona.

Ističe da bi Sjedinjene Države trebalo da nađu novi diplomatski pristup u razgovorima Kosova i Srbije.

“Mislim da SAD imaju nasleđe na Balkanu, posebno na Kosovu i u Bosni. Sadašnja administracija se nije angažovala u preduzimanju diplomatskih inicijativa. Mislim da ovo treba preispitati. Toplo bih preporučila novi diplomatski angažman u regionu”, kaže ona.

Navodi da bi nova diplomatska inicijativa, koja može angažovati strane na način koji do sada nije primenjen, bila moguće rešenje.

“Želim da kažem da je nastavak pristupa EU bio neuspeh u ovom dijalogu. Mislim da bi politika sankcija trebala biti deo nove inicijative. Do sada nije bilo pomaka. A prilika da se to ponovo razmotri i uključi drugačiji pristup morao bi biti ogroman poduhvat”, zaključuje ona.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading