Goran Ostojić
Foto: Alo/Printscreen

Ostoja je poginuo dok je pokušavao da izvuče svoje vojnike iz obruča UČK. Sa Ostojom u tom trenutku ginu: vodnik prve klase Srđan Stančetić, rezervni vodnik prve klase Dragan Dušanić i vojnik Radoš Cerović.

Pre 25 godina snage UČK, albanske vojske i NATO-a napale su rejon karaule Košare na jugoslovensko-albanskoj granici. Napad je bio silovit, iznenadio je Vojsku Jugoslavije, UČK je zauzela karaulu. Vojska Jugoslavije imala je 108 poginulih među kojima je bio i Levčanin Goran Ostojić.

Poginuo je pokušavajući da spase drugove specijalce koji su upali u zasedu NATO vojnika. Pogodio ga je rafal, ali je samo jedan metak našao put do njegovog srca.

“Imao je pancir. Metak je našao jedno jedino mesto: kroz ruku i grudni koš. Presekao aortu kao nož. Njegov najbolji drug Gile radio je obdukciju. Rekao mi je:

‘Majko, ako vam je lakše da znate, nije se ni trenutak mučio, odmah je umro’” - seća se majka Jovanka, koja je uvek strepela da Gogija ne uhvate živog i muče.

“Njegove reči pamtim i danas:

‘Izvini, majko, ali domovina zove! Onda revoltiran kaže: Koliko si petica dala generacijama na rodoljublje,moraš da prihvatiš ovo, jesi li svesna toga?’

I kada bi ga sad, ponovo, pitali da pođe da brani otadžbinu, on bi to učinio. On bi, opet, pošao u zov domovine i pod stegnje” - rekla je pre nekoliko godina na godišnjicu pogibije sina njegova majka.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ljubica

28.07.2024 21:45

Slava mu i hvala njegovoj majci, što ga je naučila pravim vrednostima.