osmani
Foto: EPA/EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Kad pomislimo da smo od prištinskih vlasti sve već videli, oni nas nanovo iznenade, pa je tako šef obezbeđenja predsednika Skupštine Severne Makedonije Afrima Gašija, inače bliskog saradnika Vjose Osmani, pokazao novi i do sad nedostignuti nivo bahatosti. Naime on je izazvao incident, a neki mediji prema neproverenim i nepotvrđenim informacijama, navode da je on uperio pištolj u čelo policijskom službeniku na aerodromu u Skoplju, samo zato što je on, poštujući procedure, od predsednice privremenih prištinskih institucija, zatražio da otvori svoj prtljag. Inače, zvaničnici ovo demantuju. 

Incident se dogodio naočigled svedoka putnika i zaposlenih na aerodromu, a reagovale su i dežurne policijske patrole, prenosi makedonski "24 Info".

Osmanijeva je, inače, prilikom povratka iz Pariza sletela na aerodrom u Skoplju, odakle je trebalo da nastavi put "Kosova". U skladu sa procedurama aerodroma, zamoljena je da otvori kofere, što je ona, kako medij prenosi, odbila "drsko i neprimereno".

Nakon što je odbila da otvori kofere, pozvala je predsednika makedonskog Sobranja Afrima Gašija od kojeg je zatražila pomoć da "zaobiđe" procedure. Gaši je, zloupotrebljavajući položaj, pristao da joj pomogne i poslao na aerodrom pripadnike svog obezbeđenja na čelu sa šefom, Sabedinom Sinanijem.

Sinani i još nekoliko pripadnika Gašijevog obezbeđenja pred desetak putnika, "drsko i uvredljivo" su se obratili obezbeđenju aerodroma i tražili da puste prištinsku predsednicu da prođe kontrolu.

Nakon što su zaposleni odbili da puste Osmani, Sinani je izvadio pištolj i uperio u čelo policijskom službeniku na aerodromu, piše "24 info", dodajući da je nakon toga, nekoliko naoružanih policijskih jedinica stiglo je pred VIP ulaz na aerodrom i uperilo oružje u Sinanija.

Posle kraće drame, incident je okončan, bez povređenih.

A da li je verzija sa pištoljem ipak tačna?

Evo šta kažu zvaničnici. 

Nakon incidenta sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani na skopskom aerodromu, oglasio se makedonski MUP saopštenjem da su u ovom slučaju aerodromske bezbednosne službe postupale u skladu sa ovlašćenjima i da je izvršena standardna provera njenog prtljaga na kontrolnnom punktu VIP salona.

Do incidenta je došlo juče na Međunarodnom skopskom aerodromu kada je obezbeđenje predsednika makedonskog Sobranja Afrima Gašija zapretilo zaposlenima u TAV Makedoniji koji su tražili od Osmanijeve da njen telefon i prtljag prođu skener kontrolu na aerodromskom punktu.

Jedan član njenog obezbeđenja je, međutim, udaljio službenicu TAV-a, kako bi Osmanijeva prošla bez provere telefona i prtljaga. Ipak prtljag je vraćen na skener.

"Posle pola sata došla je osoba iz obezbeđenja predsednika Skupštine Gašija (policajac) sa još dve osobe (policajca) i počela da preti zaposlenima u TAV-u i da pita ko je izazvao problem ...Istovremeno, gurnuo je i policajca koji je radio na graničnom prelazu", saopšteno je iz MUP-a Severne Makedonije.

Navodi se da je služba obezbeđenja na aerodromu postupala u skladu sa ovlašćenjima i standardnom procedurom te je provera Osmanijeve i njenog prtljaga izvršena na bezbednosnom punktu u VIP salonu, što nije moglo da ugrozi bilo čiju bezbednost,

Navode i da TAV Makedonija kao operater aerodroma ima zakonsku obavezu da izvrši bezbednosnu proveru svih putnika, prtljaga i robe na letovima iz Skoplja, uključujući i putnike koji putuju kroz VIP salon.

"Dakle, Odeljenje bezbednosti TAV Makedonije je, postupajući u okviru svojih ovlašćenja, izvršilo standardnu bezbednosnu proveru pomenutog putnika, kao i njegovog prtljaga, na bezbednosnom punktu u VIP salonu, u cilju obezbeđenja konkretnog komercijalnog leta, kažu u TAV-u.

Ukazuju i da bezbednost aerodroma nije bila ugrožena jer se incident dogodio na javnoj površino, odnosno ispred bezbednosnog punkta VIP salona, odakle VIP putnici, nakon provere, ulaze u bezbednosno-kontrolisanu zonu aerodroma.

Kabinet predsednika Sobranja Makedonije Afrima Gašija sinoć je u saopštenju negirao bilo kakvu umešanost pripadnika njegovog ličnog obezbeđenja u ovaj incident na skopskom aerodromu.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading