Kosovska Mitrovica
Foto: Alo/Alo

  Okupljeni nose transparente  "Na mostu smo opstanak branili, sad branimo nestanak", "Ako Kurti otvori most, Kfor i Kvinta će biti odgovorni", "Dok EU i SAD pišu saopštenja, nas proteruju", " Kurti, nisi nas sve proterao, ima nas još dosta", "Tražimo da nas Kfor zaštiti", "Ako Kurti otvori most, Kfor i Kvinta će biti odgovorni za sve", "Dok EU i SAD pišu saopštenja, nas proteruju", "Upozorili smo vas", "Kurti, ne gasi srpske institucije, nego formiraj ZSO", "Kfor ima 1244 razloga da ne otvori most", "Nećemo se odseliti odavde ni po koju cenu", i "Bahtiri, prebroj nas ako možeš".

Skup je počeo u 11 časova na Trgu Braće Milić koji se nalazi u blizini mosta na Ibru.

Jovanović: Kurti poziva na rat zato što se plaši mira sa srpskim narodom

Profesor istorije sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Severnoj Mitrovici Luka Jovanović izjavio je da je gledati kako Srbima već godinama otimaju crkve i manastire, zabranjuju i ukidaju pravo na rad i slobodnu kretanja, uskraćuju pravo na život.

„Otimaju naša imanja u Leposaviću i Zubinom Potoku i pričaju da su im preci ostavili Gazivode. A, najteže je kako nam ubijaju i hapse braću. Istorija nas nikada nije prevarila, kada je tiranija ovakva, to je znak da joj je kraj“, poručio je Jovanović.

On je dodao da bi otvaranje glavnog mosta na Ibru pomerilo granicu srpskog jedinstva i istorije. 

„Kako ćemo sutra da pogledamo u oči deci Jelene Tučev ili unucima Borivoja Spasojevića koji su mučki ubijeni kada su Albanci pokušali da etnički očiste Kosovsku Mitrovicu. Zato ne smemo da ćutimo i da očekujemo da će neko drugi da reši naše probleme. Ako danas i narednih dana budemo ćutali sutra će da nam uđu u škole, okupiraju crkve i manastire, u bolnice da nam uđu. Što je najgore, naša deca sutra neće znati ni ko su, ni šta su ni odakle su. I samo zato, ali i zbog onih ljudih koji su pre 20 godina stali zbog naših očeva i braće, i odbranili ovaj grad da mi danas možemo da stoji i da učinimo isto kao oni da bi naša deca mogla da se igraju ovim ulicama kao mi“, naglasio je Jovanović.

Jovanović se osvrnuo na istorijiske činjenice i poručio da protest i poruke sa njega nisu pozivi na rat, nego na mir. 

"Ovo nije poziv na rat. Ovo je poziv na mir, na razgovor, suživot i dogovor. Nismo mi ti koji su ikada pozivali na rat. Kurti i Svečlja pozivaju na rat zato što se plaše mira sa srpskim narodom. U tom miru Kosovska Mitrovica je grad sa najviše dece, sa najviše studenata. U tom miru Kosovska Mitrovica je grad za sve i za takvu Mitrovicu se mi borimo“, zaključio je Jovanović.

Milojević: Otvaranjem mosta, čeka nas samo dalji progon

Direktor Pošte na KiM Ivan Milojević kazao je da dolazi iz policijske stanice gde je upravo završeno saslušanje posle teškog jučerašnjeg dana. 

"Zatvorili su Pošte na severu, a očekujem da to urade i na jugu. Od njih samo zatvaranje očekujemo, najsrećniji bi bili kad bi sami sebe zatvorili. Ali mi to ne možemo da uradimo zbog sebe i svojih potomaka. Hoće da otvore most. Ja kao direktor Pošte vidim da je jedini način da zajedno stanemo i suprotstavimo im se. Znam šta ću ja da uradim i mnogi od vas ako Kurti otvori most. Staću mirno i demokratski i leći ću na asfalt, pa neka nas uhapse. Otvaranjem mosta, čeka nas samo dalji progon", rekao je.

"Kad su doneli mere da zaustave dinar, imali smo redovnu liniju iz Gračanice do Goraždeva i u kombiju je bio novac za Srbe i Albance. Uhapsili su dva radnika, istraumirali našu koleginicu. Znate li koji je član za koji ih terete? Pranje para, iako je novac legalno ušao u zemlju. I mene optužuju, rekao sam da sam preuzeo ličnu odgovornost za sve, stojim ispred svojih zaposlenih. Ako treba nekoga da terete, neka terete mene, mogu ići i u zatvor ako treba", kazao je Milojević.

Kosovska Mitrovica

Alo

 

 

Vlahović: Otvaranjem mosta strah bi se samo povećao

Penzionerka Dušanka Vlahović poručila je u ime penzionera da među njima vlada strah i nemoć. 

"Zatvorili su pošte, ukinuli dinar i time smo i mi zatvoreni ovde. Moramo da idemo u Rašku da podignemo penzije. Niko nas ne pita koliki su nam troškovi. Brinemo za budućnost naših porodica. Otvaranjem mosta strah bi se samo povećao. Ako Kfor i međunarodna zajednica otvore most, onda su dali dozvolu za etničko čišćenje. Svi se sećamo šta se događalo na mostu. To bi posle ukidanja dinara, bio poslednji udarac za sve Srbe. Apelujem na jedinstvo kako bismo prebrodili ove teške dane", rekla je Vlahović.

"Problemi srpskih novinara na KiM"

Rada Komazec, direktor lista Jedinstvo, podseća na probleme srpskih novinara na KiM, i moli međunarodnu zajednicu da stane na put vlasti u Prištini.

Ona je dodala da se ovde "hapse i knjige".

"Hoće da ukinu slobodu govora i slobodu okupljanja"

 Nekadašnji sudija Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici Nikola Kabašić, koji je govorio na protestu, istakao je da nije vreme za otvaranje mosta i da su Srbi u tome saglasni.

Kosovska Mitrovica

Alo

 

 

"Hoće da ukinu slobodu govora i slobodu okupljanja, da niko više ne sme ni da se buni i pored svega što rade Srbima, otimaju imovinu, zatvaraju institucije, nemaju slobodu kretanja, a sada ne smeju ni da govore", kaže Kabašić i poručuje da "Srbi generalno nemaju problema sa Albancima koji rade u Kosovskoj Mitrovici".

Među okupljenima i predsednici privremenih organa

Među okupljenima su i predsednici privremenih organa Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka i Zvečana - Ivan Zaporožac, Srđan Vulović i Ivan Todosijević.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading