Aljbin Kurti
Foto: EPA/EPA/Alo Ikustracija

Ovim činom, koji je Evropska unija osudila kao „jednostran i nekoordinisan“, flagrantno se krše sporazumi sklopljeni u okviru sporazuma uz podršku dijaloga EU.

Čini se da ukor EU i značajno neodobravanje međunarodne zajednice premijer Aljbin Kurti do sada nije shvatio ozbiljno.

„Koliko crvenih linija na severu Kosova premijer* Kurti može da krši bez ikakvih posledica?", pitala je Meta Milera, portparola Stejt depertmenta Ksenija Pavlović  iz "The Pavlović Tudej".

„Neću da spekulišem o budućim akcijama“, počeo je Miler, naglašavajući zabrinutost SAD zbog nekoordinisanih odluka (tzv) Kosova.

„Ono što ću reći jeste da smo zabrinuti zbog kontinuiranih nekoordiniranih odluka rukovodstva Kosova. Verujemo da su doveli u opasnost prilike koje smo pomogli Kosovu da stvori“, rekao je Blinkenov portparol Met Miler za ovaj medij u sredu.

Portparol Stejt departmenta osvrnuo se na učešće SAD na Kosovu — pričajući o američkoj „snažnoj“ podršci integraciji (tzv) Kosova kao suverene, multietničke demokratije.

"Zabrinuti smo zbog kontinuiranih nekoordiniranih odluka rukovodstva Kosova. Verujemo da su ugrozili mogućnosti koje smo mi pomogli Kosovu da stvori", kazao je portparol Stejt departmenta Met Miler.

Stejt department je decenijama sarađivao sa uzastopnim kosovskim privremenim političkim liderima kako bi podstakao mir i prosperitet u zemlji, istovremeno unapređujući evroatlantske ambicije tzv. Kosova.

Ipak, pod upravom (lažnog) premijera Kurtija, u Vašingtonu postoji opipljiva zabrinutost da privremena kosovska vlada ugrožava sve na čemu su SAD radile na izgradnji u regionu.

„Ono što bismo ohrabrili Vladu Kosova* da uradi jeste da se vrati bliskom i konstruktivnom angažmanu sa Sjedinjenim Državama, sa EU, sa NATO-om i drugim bliskim međunarodnim partnerima Kosova“.

Prema onome što je Met Miler otkrio za The Pavlović Tudej, ova poruka je jasno preneta i javno i privatno vladi Kosova*.

„Pošto to jasno stavljam do znanja, mi smo to jasno stavili do znanja i vladi“, potvrdio je Miler.

Zatvaranje pošta u Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću izazvalo je oštru osudu Srbije, a predsednik Aleksandar Vučić osudio je akciju kao provokativan potez Kurtija koji ugrožava regionalnu stabilnost na Zapadnom Balkanu.

(The Pavlovic Today)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
buco

07.08.2024 22:09

Bravo za Vucica sada je definitivno deset nula za nas