Kosovska Mitrovica
Foto: Alo/Alo

Oni su privedeni jer su se pobunili što su radnici prekrečili srpske zastave oslikane na zidu nedaleko od mosta na Ibru, koji razdvaja južni i severni deo Kosovske Mitrovice i tom prilikom takozvana kosovska policija je bila nasilna.
Arsenijević i veljković su se odmah pridružili građanima koji su krenuli u protestnu šetnju noseći zastavu Srbije i transparent na kome piše "Ako Kurti otvori most, Kfor i Kvinta će biti odgovorni za sve".

Kolona građana koje se okupila ispred policijske stanice u Severnoj Mitrovici bila je krenula ka glavnom mostu na Ibru nakon što su im se pridružili Arsenijević i Veljković koji su pušteni iz pritvora.

Kosovska Mitrovica

Alo

 

 

Zbog toga su se, ispred stanice policije okupili građani, kao i predstavnici Srpske liste.

 

Na čelu kolone nalazi se lider Demokratske inicijative sa srpskom trobojkom, među okupljenim građanima bili su u predstavnici Srpske ilste.

Okupljeni građani nose i transparente sa natpisima "Ako Kurti otvori most, Kfor i Kvinta će biti odgovorni za sve".

Kosovska Mitrovica

Alo

 

 

Iako je bilo planirano da se građani spuste do glavnog mosta na Ibru, protest je okončan kod spomenika knezu Lazaru u centru Severne Mitrovice, a bile su primetne jake policijske snage u blizini mosta.

Kosovska Mitrovica

Alo

 

 


Glavni most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci, i severni deo, naseljen uglavnom Srbima.


Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u severni deo grada gde žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava KFOR-a.


Vlasti u Prištini najavljuju njegovo otvaranje, čemu se oštro protive EU, OEBS, EULEKS, KFOR, SAD navodeći da ta tema mora da bude deo dijaloga Beograda i prištine uz posredstvo EU.

„Kurti nastavlja s hapšenjima dok ne uhapsi i poslednjeg Srbina“

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da poslednjim hapšenjem dvojice Srba u severnom delu kosovske Mitrovice premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokazuje da će sa tim nastaviti dok i poslednjeg Srbina ne uhapsi, stvarajući svakodnevno nemoguće uslove za život srpskog naroda na KiM ne bi li ih svakovrsnim pritiscima naterao da napuste prostor KiM.


Kako se navodi u saopštenju kancelarije to je deo njegove političke agende stvaranja etnički čistog Kosova i Metohije u kom nema mesta za srpski narod, već samo za njegove velikoalbanske ideje.
„Srbomrzac Aljbin Kurti danas je prvo naredio da se prefarba srpska trobojka na mestu posvećenom stradanju braće Milić u Kosovskoj Mitrovici, gde su Srbi juče mirno protestovali zbog namere Kurtija da otvori most na Ibru, a onda je njegova policija brutalno uhapsila dvojicu Srba koji su se suprotstavili skrnavljenju srpskih simbola“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je reč o političkim aktivistima Aleksandru Arsenijeviću i Stefanu Veljkoviću, koji su na Trgu braće Milića privedeni uz primenu sile samo zato što su se zadesili na mestu na kom su Kurtijevi poslušnici želeli da uklone srpsku trobojku.


„Njihovo brutalno privođenje dokazuje da su Srbi u pravu kada su više nego zabrinuti za svoju bezbednost i egzistenciju na Kosovu i Metohiji, posebno u svetlu namere otvaranja mosta na Ibru što se danas i pokazalo brutalnim privođenjem i odmazdom, upravo u blizini mosta“, navodi se.


Kancelarija podseća da je isticanje simbola jednog naroda civilizacijska i demokratska tekovina koja je dozvoljena svuda u svetu, samo nije u „fašističkom provizorijumu“ koji stvara Aljbin Kurti naočigled međunarodne zajednice, a da uništavanjem simbola srpskog naroda, čije je isticanje i upotreba dozvoljena čak i prema propisima same Prištine, Kurti pokazuje da je do srži ogrezao u mržnji prema Srbima i da to nikakvim lažima ne može da sakrije.


„Samo se još predstavnici međunarodne zajednice prave da to ne vide i ne čuju i okreću glavu od stradanja Srba krijući se iza mlakih i zakasnelih saopštenja, umesto da na terenu sprovode zadatke koji su im delegirani a to je zaštita Srba koji su svakodnevno ugroženi“, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading