aljbin kurti
Foto: Printscreen

Kurti je nedavno izjavio da niko nema dijasporu koja je više vezana za svoju maticu kao tzv. Kosovo. Beriša navodi da je delom ova tvrdnja tačna, ali ne u tom obimu koji Kurti predstavlja.

Podvlači da albanska dijaspora sa prostora Kosova i Metohije broji oko 1.200.000 građana koji su, što na privremenom radu, što pod nekakvim ugovorima krenuli put Evrope, pre svega u Nemačku, Švajcarsku, Austriju, a sve češće i Sloveniju.

“Tu sve političke partije s Kosova imaju svoje učešće. Sigurno da Kurti računa na njih i pokušava da dobije njihovu pažnju iz prostog razloga što ga čekaju opšti izbori u toku 2025. godine. Tako da on koristi svaki trenutak da tu pažnju dijaspore skrene ka Samoopredeljenju, a njegov je politički cilj bio zapravo da zadrži taj kontakt sa njima, ali ne u kontekstu koji on naznača, da je on prvi i isključivi, da upravlja dijasporom”, kaže predsednik Matice Albanaca.

Ističe da je u dijaspori odrasla već treća, četvrta generacija koja vuče za sobom familijarne odnose i vezu s KiM, ali napominje da je to “prividna stvar”.

“Ne treba zaboraviti da je to prividna stvar jer i Albanci sa Kosova više nisu u tom smislu patriote ko što su se izjašnjavali nekad. Da, deo njih je učestvovao u ratu 1999. godine, ali je to prošlo vreme”, ocenjuje Beriša.

Što se tiče ekonomskog pitanja, navodi da o politici Aljbina Kurtija ne treba raspravljati jer je ona katastrofalna i upravo glavni uzrok iseljavanja stanovništva sa KiM.

“Ona nije ništa donela što bi poboljšalo život građana Kosova. Odlazak s Kosova građana albanske nacionalne pripadnosti je dokaz da on u ekonomskom smislu ništa nije uradio. Otvaranje kancelarije za dijasporu i ostali ustupci koje im sada čini nisu ništa drugo do njegova predizborna kampanja koja je u toku od početka ove godine”, kaže on.

Navodi da je Kurti sada ušao u “najrizičniji potez koji povlači”, a to je sukob sa srpskom zajednicom na severu.

“Otvaranje mosta s jedne strane i s druge strane gomilanje policijskih snaga na severu će ga sigurno koštati, čak se može slobodno reći da je pitanje kako će on proći na izborima jer nikome više nije stalo do rata. Ponajmanje građanima Kosova jer, kažem, veliki broj ljudi, računa se da albanska dijaspora sa Kosova broji više  od milion i dvesta hiljada građana, je van. Tako da je to njegova igra šahovska koja će njemu doći glave”, zaključuje Beriša.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading