dnevnik
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/RTS

Povod obraćanja bila je najnovija antisrpska akcija Aljbina Kurtija, u kojoj je danas oko 17 sati do zuba naoružana tzv. kosovska policija upala je upravo po direktnom nalogu Aljbina Kurtija u institucije četiri srpske opštine na severu KiM - Leposavić, Kosovsku Mitrovicu, Zvečan i Zubin Potok.

Kurti je krenuo u gašenje srpskih institucija na KiM i u konačni obračun sa Srbima na severu KiM i direktno želi da izazove sukobe i eskalaciju situacije.

***

- Specijalci su upali u privremene organe Leposavića, KM, Zvečana i Zubinog Potoka - rekao je Zlatan Elek, predsednik Srpske liste.

- Danas se jasno videlo da Kurti ne želi Srbe na severu Kosova. Ovo je još jedan pokušaj etničkog čišćenja Srba sa severa KiM. Nije reč o nikakvim paralelelnim institucijama, već institucijama Srbije koje su okosnica za formiranje ZSO. Kurti je pokazao ovim potezom da ne želi ni formiranje ZSO, ni Srbe na severu Kosova. Ovim potezom blokirane su isplate primanja, penzija i sicijalnih davanja našim građanima - kazao je Elek.

- Najgnusniji upad desio se u KBC Mitrovica. Ovoga puta nije bilo pripadnika Euleksa i Kfora...

dnevnik

Foto: Printscreen/RTS

 

- Za ovo nije kriv samo Kurti, nego i njegovi saradnici iz zemalja Kvinte i mi ih doživljavamo kao diretne saradnike Kurtija u etničkom čišćenju. U tim institucijama radi na hiljade Srba sa severa KiM. Mi smo priterani uza zid i primorani na akcije o kojima će biti reči nakon sastanaka - kaže Elek.

Zatim se obratio Dragiša Milović, potpredsednik Srpske liste.

- Mi smo građani Srbije pod okupacijom policije, na svakoj raskrsnici su specijalci sa dugim cevima. To je sve sa jednim ciljem da se narod zaplaši, kako bi se odselio. Hoću da poručim našim građanima da se nalazimo na našim imanjima, u našim kućama, u našoj zemlji. Nećemo se odseliti. Moramo se boriti, ali i biti trpeljivi, da bi opstali i istrajali u borbi za naš narod. Sve ove akcije odigravaju se kada su najviši službenici bezbednosti upravo ovde - ukazao je Milović.

srpska lista

Printscreen/ Kosovo online/Youtube

 

- I šef CIA-e, i admirali NATO-a, i mnogi drugi. Mi ćemo sutra razgovarati sa ambasadorima i videti da li su oni saradnici u ovakvim činovima. Poruka za našu državu, za predsednika države Aleksandra Vučića, potrebna nam je zaštita. Dakle, ovde smo na svojim ognjištima, ostaćemo, ali moramo zaista da očekujemo i podršku od naše vlade vlade Republike Srbije - zaključio je Milović.

***

Prethodno, na Kurtijev teror reagovao je direktor Kancelarije za KiM dr Petar Petković.

- Haos koji je danas u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije sproveo Aljbin Kurti imaće dalekosežne posledice po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i sračunat je s ciljem izazivanja sukoba na severu pokrajine i nove eskalacije situacije - kazao je Petković.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević osudio je upad pripadnika specijalne jedinice takozvane kosovske policije u zgrade Privremenih organa u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije - Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Policija je danas, nešto posle 17 sati, upala i u zgradu Biroa Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u kojoj se nalazi i sediste Kosovsko-mitrovčkog okruga, te i prostorije Pokrajinskog PIO fonda. Specijalci su upali i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica.

U Leposaviću, policajci su upali u nekadašnju zgradu komiteta, u kojoj se nalazi Privremeni organ opštine Leposavić, Akademija strukovnih studija Kosovsko-metohijska, odsek Uroševac i Leposavić i Institut za srpski jezik i kulturu, gde su razvalili vrata koja su bila zaključana.

Kosovski specijalci upali su i u zgradu JSKP "Zvečan" u kojoj se nalazi Privremeni organ te opštine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading