LAŽNOJ DRŽAVI SE CRNO PIŠE Ovaj potez prema Srbiji će ih skupo koštati
Shutterstock

Zaracin je, uz podsećanje da tzv. Kosovo blokira ulazak srpske robe, u obe posete Prištini naveo da je dobio negativan odgovor premijera Aljbina Kurtija na zahtev za kompromis.

On je rekao da će se razmotriti mogućnost napredovanja u sporazumima o slobodnom tržištu i bez tzv. Kosova, jer odbijanje - znači samo blokadu.

Nemački ambasador na tzv. Kosovu Jorn Rode je takođe istakao da, ukoliko bude potrebno, regionalnu saradnju će za sada nastaviti zemlje Zadnog Balkana bez Kosova.

Savetnik premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija Jeton Zulfaj je u odgovoru nemačkom ambasadoru naveo da je posle tri godine blokade Srbije u okviru sporazuma Cefta, postignuto kompromisno rešenje.

„Srbija je ovo rešenje sada uslovila ukidanjem bezbednosnih mera tzv. Kosova na graničnim prelazima sa Srbijom. Ova dva pitanja nisu povezana. Mere nisu vezane za trgovinu, već proizilaze iz pretnji našoj nacionalnoj bezbednosti, koje ne sprovodi ministar trgovine, već bezbednosni organi”, naveo je Zulfaj i dodao da je na samitu koji će se održati 14. oktobra važno imati konkretne rezultate ka ciljevima Berlinskog procesa.

Dodao je da je tzv. Kosovo "najproaktivniji član" Berlinskog procesa i da je Kurti dosledno promovisao dalju integraciju.

Bivši predsednik Privredne komore tzv. Kosova Safet Grdžaljiu kaže da ako tzv. Kosovo ne reši ovo pitanje onda postoje samo tri alternative.

“Prva je izolacija, druga unapređenje Zapadnog Balkana i Cefta novom formulom šest minus jedan, a treća je svakako jačanje Otvorenog Balkana, koji vuče poreklo iz Beograda”, rekao je on.

Grdžaljiu kaže da tzv. Kosovo u tom slučaju može biti izostavljeno.

Kosovo onlajn

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading