ALBANCI U POHODU NA VATIKAN Zvaničnici Tirane i Prištine vršljaju oko Svete stolice, imaju pakleni plan
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

"Ono što primećujemo poslednjih par godina je velika aktivnost Albanaca u Vatikanu. Mislim na njihove najviše predstavnike iz Prištine i Tirane koji su nizali posete na raznim novima. Veoma im je stalo do priznanja secesije Kosova od strane Vatikana i zbog toga na tom pitanju sve njihove institucije i razni lobisti rade usko i koordinisano", rekao je Palalić za "Politiku" povodom sutrasnjeg dolaska kardinala Pjetra Parolina, drugog čoveka po uticaju u Vatikanu u Srbiju.

Palalić dodaje da su Albanci kontinuiranim i upornim angažmanom dobili samo mogućnost da otvore kancelariju za vezu pri Svetoj stolici koja za sada nema diplomatski status, ali ipak, kako naglašava, nalaže dodatni oprez, navodeći da i u Vatikanu ima onih koji ih podržavaju.

Palalić je naglasio da želi da skrene pažnju na drugi proces koji dugoročno može biti još opasniji za Srbiju.

"U nameri da etnički očiste Kosovo od Srba, Aljbin Kurti i ostali šovinisti oko njega žele da, za nasilno i necivilizacijsko pražnjenje teritorije KiM od vekovnkog srpskog prisustva, dobiju stranu podršku kroz perfidnu i opasnu strategiju - postepeno napuštanje islama, do sada dominantne religije Albanaca i sve veće oslanjanje na uticajnu Katoličku crkvu", naveo je on.

Palalić kaže da prema informacijama koje ima iz Vatikana sve veći broj Albanaca želi da pređe u katoličanstvo. Dodao je da je Sveta stolica po tom pitanju oprezna i ne želi da podrži preoboraćenje koje ima nacionalističku, a ne duhovnu inspiraciju. 

Predsednik poslaničke Grupe prijateljstva sa Vatikanom kaže da su Srbija i SPC deo strategije Vatikana u novom drugačijem otvaranju ka pravoslavlju. 
Papa Franja je, kaže, u tom smislu zaustavljao razne procese unutar Rimske kurije, koji su mogli da obnove tenzije sa SPC i srpskim narodom.

Palajić na pitanje o mogućem proglašenju kardinala Alojzija Stepinca za sveca, kaže da papa, prema onome što mu je rekao Parolina, odlukama ne želi da stvara dodatne probleme na rovitiom području Balkana. 

"Kada sam u jednom susretu pitao kardinala Parolina o stavu pape Franje povodom proglašenja kardinala Stepinca za sveca i separatizmu u Prištini, rekao mi je da papa ne želi odlukama da stvara dodatne probleme na još rovitom prostoru kao što je Balkan", kazao je on i dodao da je takođe iz drughih izvora saznao o veoma negativnoj reakciji hrvatskih biskupa na tu odluku, uz apsolutni šok i čuđenje da jedan rimski pontifeks ne pokazuje razumevanje za srpski pogled na ovu unutarkatoličku stvar.

Dodao je da je Mešovita komisija u tom pogledu završila rad bez rezultata i da je papa to pitanje praktično arhivirao.

"Kada je u pitanju odluka separatističkih vlasti na Kosovu na čelu sa Aljbinom Kurtijem da uđu u proces nacionalnog i protivpravnog pretvaranja pojedinih pravoslavnih hramova u katoličke, koliko mi je poznato, Vatikan se od toga ogradio", rekao je Palalić.

Palalić je ocenio da je u svakom slučaju, poseta kardinala Parolina, prilika da u susretu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, "koji odlično poznaje te procese i vatikanske prilike, to pitanje još jednom razjasni".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Veca

16.09.2024 14:26

Nisam znala da su Siptari veliki lopovi. Tudje crkve da pretvaraju u svoje, odavno su oni Bogu rekli ZBOGOM.