Priština
Foto: Alo/Shutterstock

Kako kažu u Komori, lekari najčešće traže poslove u Nemačkoj i Švajcarskoj i to zbog loših uslova rada, nezaposlenosti i malih plata na KiM.

"Obično lekari koji traže sertifikate o etičkoj i profesionalnoj prošlosti kažu da idu u Nemačku i Švajcarsku, a 85 odsto lekara koji su povukli svoje etičke potvrde navelo je da su razlozi odlaska: nezaposlenost, loši uslovi rada, niske plate i nedostatak obezbeđenja kontinuiranog stručnog obrazovanja", navodi se u odgovoru Lekarske komore za Kohu.

Slična situacija je i sa medicinskim sestrama.

U Komori medicinskih tehničara naveli su da su od januara primili ukupno 95 zahteva za dokazivanje etičke i profesionalne prošlosti, 277 licenci, kao i dokumenta koja se traže od članova pri prijavljivanju ambasadama.

"Razlozi za odlazak su različiti. Ovo su uglavnom razlozi za odlazak medicinskih sestara sa Kosova: finansijski razlozi - mnogo veće plate u zemljama u koje odlaze; bolji kvalitet života u inostranstvu; bezbednost i bolji uslovi rada", navodi se u saopštenju Komore medicinskih sestara.

O pitanju "odliva mozgova" bilo je reči i na sastanku koji su članovi skupštinskog Odbora za zdravstvo imali sa poslanicima nemačkog parlamenta.

"Naša želja ostaje da naši lekari imaju koristi od napretka medicine u vašoj zemlji i da ta iskustva prenesu u svoju zemlju. Dakle, naš cilj je da se vrate na Kosovo i doprinesu našoj zemlji", rekao je poslanik Samoopredeljenja Fatmir Kolčaku.

Poslanik DSK Armend Zemaj istakao je da je neophodno da kosovska i nemačka vlada naprave sporazum u vezi sa pokrivanjem zdravstvenog sektora.

Nemački poslanik Karl Julijus Kronenberg je naglasio da su razlozi za odlazak lekara sa Kosova povezan sa nezadovoljstvom rada zdravstvenog sistema.

"Nije zato što je Nemačka privlačna za zdravstvene radnike, već je Kosovu potreban solidan zdravstveni sistem, počevši od zdravstvenog osiguranja, a ono što se može učiniti je veća saradnja između klinika obe zemlje. Nemačka je zainteresovana da vidi Kosovo u Evropskoj uniji, da olakša saradnju dve zemlje", rekao je Kronenberg.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading