aljbin kurti i vjosa osmani
Foto: Alo/Printsreen

Kako prenose prištinski mediji, glavni pregovarač Besnik Bisljimi, inače Kurtijev zamenik, nakon što je odbio sastanak sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, razgovarao je sa zvaničnicima NATO o Mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

Time je, kako tvrde pojedini mediji u Prištini, potvrdio da glavni most u Kosovskoj Mitrovici neće biti otvoren, već je to pitanje postalo deo dijaloga sa Beogradom. Baš zbog toga, dodaju, 'predsednica' Vjosa Osmani traži od Kurtija da uhapsi Bisljimija zbog 'narušavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova'.

- Pitanje mosta ne bi trebalo da bude tema dijaloga sa Srbijom. Tako nešto bi predstavljalo ozbiljno kršenje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnosti u našoj zemlji - poručila je Osmanijeva.

Politička manipulacija

Prema ovim navodima, Bisljimi je o Mostu na Ibru razgovarao sa Tomasom Gofusom, pomoćnikom generalnog sekretara NATO.

'Pomoćnik generalnog sekretara NATO razgovarao je o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i osvrnuo se na bezbednosne probleme u vezi sa mogućim otvaranjem za drumski saobraćaj mosta na reci Ibar u Mitrovici', piše u saopštenju NATO, dok je sam Gofus saopštio da sve probleme treba rešavati kroz dijalog.

- U dijalogu Beograda i Prištine potrebno je inkluzivno i trajno rešenje. Odluke moraju da se donose kroz dijalog, uz blagovremenu i efikasnu koordinaciju sa međunarodnom zajednicom i na način koji ne dovodi u opasnost bezbednost lokalnih zajednica ili NATO trupa. Misija Kfora pod vođstvom NATO obavezana je mandatom UN da se bavi bilo kakvim bezbednosnim zabrinutostima i da se postara za sigurno okruženje - rekao je Gofus.

Ovaj Bisljimijev postupak, osim Vjose Osmani, iznervirao je i prištinsku opoziciju, ali i bivše šefove takozvane 'kosovske obaveštajne agencije'.

- Ministar policije Dželjalj Svečlja treba da protestuje protiv toga što je Bisljimi uradio! On treba da podnese ostavku zato što je izmanipulisan - rekao je Burim Ramadani, bivši šef 'kosovske obaveštajne službe', dok funkcionerka DSK Blerta Deliju Kodra traži kaznu za Bisljimija.

- Zamenik premijera Besnik Bisljimi mora da kaže građanima o čemu je razgovarao u Briselu. Nadam se da otvaranje mosta na reci Ibar nije pokrenuto kao tema razgovora sa srpskom stranom. Ovo je kršenje našeg suvereniteta i ustava, što je neprihvatljivo! Potpredsednik treba da izađe i otvoreno govori - kazala je Deliju Kodra.

Ugrožavanje bezbednosti

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, na drugoj strani, kaže da je imao dobar i konstruktivan sastanak sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO Tomasom Gofusom o ugrožavanju bezbednosti severa KiM, a u vezi sa potencijalnim otvaranjem Mosta na Ibru za saobraćaj.

Petar Petković

Alo

 

 

- Delegacija Beograda je zadovoljna jer su sagovornici saslušali naše argumente o bezbednosnim izazovima u vezi sa ovim osetljivim pitanjem. U Briselu nije došlo do trojnog sastanka sa Prištinom jer je to odbio njihov pregovarač Besnik Bisljimi. Beograd nikada nije imao problem da razgovara i ima direktne susrete sa prištinskom stranom - naglašava Petković.

Informer

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading