Eparhija raško-prizrenska
Foto: Alo/Eparhija raško-prizrenska

Eparhija u saopštenju navodi da "uništavanje ikona i vidljiva oštećenja od metaka na ovom sveštenom prostoru, otkrivena na praznik Rođenja Presvete Bogorodice, predstavljaju duboko uznemirujući čin koji dodatno produbljuje bol i neizvesnost koju oseća naš narod na Kosovu i Metohiji, posebno u poslednje vreme".

Dalje se ističe da ovo crkvište u Međugori, gde se svake godine održavaju molitve i obeležava praznik Duhovskog ponedeljka, nije samo verski spomenik već i mesto očuvanja duhovnog i kulturnog identiteta zajednice.

"Skrnavljenje ovog mesta šalje neskrivenu poruku neprijateljstva, dodatno potvrđujući osećanje da naš narod, koji je vekovima živeo na Kosovu i Metohiji, nije dobrodošao. Želimo da istaknemo da ovaj incident, zajedno sa drugim pritiscima i zastrašivanjima od strsne ekstremista ali i kosovske policije, ugrožava bezbednost i dostojanstvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Dvadeset pet godina nakon rata, neprihvatljivo je da se nasilni akti i skrnavljenja i dalje dešavaju nekažnjeno, što ukazuje na nesposobnost lokalnih vlasti da u potpunosti obezbede sigurnost i zaštitu naše Crkve i vernog naroda. Ovakvi postupci imaju štetan uticaj ne samo na vernike Srpske Pravoslavne Crkve, već i na sve zajednice na KiM, jer produbljuju podele po etničkoj i verskoj osnovi i ovaj prostor pokazuju kao nestabilan što podstiče sve veće iseljavanje ljudi svih zajednica, ekonomsku nestabilnost i ugrožava budućnost svih građana", piše u saopštenju.

Eparhija dalje apeluje na međunarodne predstavnike na Kosovu da upotrebe sav svoj uticaj kako bi ovaj incident bio rešen, a slični incidenti i sistematski pritisak na Srbe bili zaustavljeni.

"Budućnost Kosova i Metohije ne može se graditi na temeljima diskriminacije i zastrašivanja. Pozivamo međunarodnu zajednicu da obezbedi da se posebno preduzmu mere za zaštitu našeg naroda i verskog i kulturnog nasleđa SPC. Neophodno je da i lokalne i međunarodne vlasti zajedno pošalju jasnu poruku: netoleranciji i diskriminaciji nema mesta u društvu u kome svi građani mora da žive u međusobnom poštovanju i miru. Sukobi i nasilje nikome dobro ne mogu doneti. Naša Crkva ostaje duboko posvećena negovanju mira i pomirenja. Međutim, mir može opstati samo tamo gde vlada pravda, i gde se poštuje i čuva svetost verskih objekata i poštuju osnovna ljudska prava. Pozivamo vlasti na Kosovu i Metohiji da prestanu sa svim oblicima pritisaka na naš narod koji ih doživljava kao otvoreni teror i pokažu da put rešenja problema nije u osveti i represalijama", zaključuje se u saopštenju.

Kosovo onlajn 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Миомир

23.09.2024 09:46

Џукеле БАНДИТСКЕ шиптарске олошке, терористичке, ништа вам није свето, ви сте бре обична багра НАРКОМАНСКА, насилничка шиптарска руља хоштаплера и олоша_ болесни терористи, Куртијева погани бандити терористички, балисти и ЕНВЕРХОЏИСТИ пропали смрдљиви гадови, фуј бре фуј бре фуј_ смрдибубе и бубашвабе фуј бре фуј!!! КОСОВО неће бити никада ШИПТАРИЈА никада!!! КОСОВО 🇷🇸 НАШЕ СРПСКООООООООООО 🇷🇸 ЗАУВЕК ће бити СРБИЈА 🇷🇸 И САМО СРБИЈААААААААААААААААААААА 🇷🇸 ЖИВЕЛИ СВИ СРБИ МА ГДЕ БИЛИ 🇷🇸 ЖИВЕЛО СРПСТВО И СРПСКИ СВЕТ 🇷🇸 ЖИВЕО НАШ ПРЕДСЕДНИК АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ 🇷🇸 СРБИЈАААААААААААААААААААААААААА 🇷🇸