Aljbin Kurti
Foto: Alo/EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

“Premijer Kosova Aljbin Kurti je u permanentnom sukobu sa svim članovima međunarodnog faktora. Smatram njegovu igru potpuno pogrešnom, jer to je ono što je. Ovo, jer ovaj sukob, bilo sa amerikancima ili sa evropskom diplomatijom, izražava veoma veliku neodgovornost od strane Kurtija, a ovo je veoma visoka cena za Kosovo. Za skoro četiri godine njegove vlade dolazi do drastičnog smanjenja stranih investicija na Kosovu, što znači da međunarodni faktor ne utiče samo na političku stranu, već sukob sa njim ima i ekonomske posledice”, kaže sagovornik iz Tirane.

Smatra da nije isključeno da Kurti zbog toga bude isključen iz Cefte.

“Skloniji sam da verujem da bi u ovom trenutku to moglo i da se desi ili će možda Kurti dobiti poslednju opomenu, mada sam siguran da će on nastaviti da prati svoju vrlo levičarsku, veoma propagandnu agendu. Imajući u vidu parlamentarne izbore u februaru sledeće godine, nastaviće da preduzima druge korake u tom pravcu. Smatram da Kosovo nema političku, ekonomsku budućnost i bezbednost ako svoje delovanje ne koordinira sa međunarodnim faktorom, sa onima koji su zaista ‘roditelji’ Kosova“, navodi on.

Dodaje da je Srbija imala više koristi od Berlinskog procesa iako je to trebalo da bude tzv. Kosovo.

“Srbija se danas predstavlja kao žrtva, a to je rezultat sukoba Aljbina Kurtija sa Zapadom, za koje ističem da su neprihvatljivi i potpuno na štetu Kosova. Nesumnjivo, Srbija je imala više koristi od Berlinskog procesa, iako je Kosovo trebalo da dobije više”, kaže Dulji.

Uveren je da će do poslednjeg dana Kurtijeve vlade Priština imati stalne sukobe sa međunarodnim faktorom, posebno ako Donald Tramp pobedi na predsedničkim izborima u SAD.

“Mislim da bi njegova pobeda bila konačan raskid Kurtijeve vlade sa međunarodnim partnerima. Ako se Trampova pobeda spoji sa izbornom pobedom Kurtija, što ja u ovom trenutku ne želim i ovo nije samo lična zelja, mislim da će posledice biti još ozbiljnije. Mislim da je Kosovo trenutno u ‘predvorju pakla’, s obzirom na to šta ga čeka ako Tramp pobedi u SAD“, kaže analitičar iz Tirane.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading