stamena jelić
Foto: Alo/Printscreen

Marko Jelić se u optužnici protiv nekadašnjij lidera tzv. OVK Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljija  spominje u opisima likvidacija u Orahovcu, kojih je prema tužiocima, bilo 11.  Ubijeni su, navodi se, Cvetko Pelević, Panta Grković, Marko Jelić, Boban Dedić, Hisen Krasnići i još šest neimenovanih osoba.

Jelić je, kada je otet imao 31 godinu, i bio je zaposlen kao ekonomista. 

Istakla je da su trojica pripadnika tzv. OVK upali u porodičnu kuću u Orahovcu i oteli Marka pred trogodišnjim sinom i dvogodišnjom ćerkom

- Nikada ga nismo pronašli. Najviše bismo voleli da znamo šta se desilo, da nađemo bar neku kost da ga dostojanstveno sahranimo, da znamo gde je da odemo da se isplačemo kad nam je teško - rekla je i dodala da se jedna otmičar prezivao Bugari i da je živeo blizu njih.

Ona je za otmice u Orahovcu, a prema optužnici ih je 11, okrivila vođu tzv. OVK u Orahovcu Ismeta Taru.

- Moja svekrva je išla lično kod Tare da prijavi nestanak sina, to mi je ona rekla - istakla je i dodala da to nije pomoglo da bude pronađen.

Ispričala je da "ne zna ništa o istrazi koju je o otmici Marka Jelića sproveo zvaničnik OEBS Frenk Ledvidž, za koga je Marko radio kao prevodilac".

- Mi smo KFORU prijavili nestanak, a Frenk nas je izveo sa Kosova u Crnu Goru i niko nas više ništa nije pitao - kazala je.

Pričala je da je nestanak supruga mnogo uticao na porodicu, da ćerka nije mesec dana govorila posle toga, već je samo sedela i gledala u jednu tačku. Posle otmice, život su nastavili u Beranama. 

- U leto 1999. godine, svedok je živela u Orahovcu zajedno sa suprugom Markom Jelićem i  članovima porodice. Ona je 16. juna 1999. bila je svedok kidnapovanja i maltretiranja svog komšije od strane vojnika OVK. Kasnije tog dana, njoj su druga lica rekla da su još trojicu Srba koji žive u blizini u vozilu odveli pripadnici OVK. Dana 9. avgusta 1999. godine iz njihove kuće su tri pripadnika OVK odvela njenog muža. Nikad se nije vratio kući i od tada mu se gubi svaki trag. Majka Marka Jelića je preko komandanta OVK pokušala da dobije informacije o svom sinu, ali nije uspela. Od svih kidnapovanih Srba pronađeno je samo jedno telo - čulo se u rezimeu svedočenja Tužilaštva.  

U optužnici se navodi da su Marka Jelića pripadici tzv. OVK 9. avgusta 1999. odveli iz kuće u Orahovcu, a članovi njegove porodice su maltretirali. 

- Jelić je poslednji put viđen u pritvoru OVK, a njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni - navodi se u optužnici. 

Stradanje Pelevića i Grkovića iz Orahovca je opisano:

- Dana 16. juna 1999. ili približno tog datuma, izvesni pripadnici OVK odveli su Pelevića i Grkovića iz njihovih kuća u Orahovcu. Oni su maltretirani pre nego što su odvedeni. Pojedini pripadnici OVK su istog dana oteli najmanje tri osobe. Posmrtni ostaci Grkovića kasnije su pronađeni. Telo Cvetka Pelevića nikada nije pronađeno.

Navodi se i da su Bobana Dedića krajem juna 1999. automobilom odvezli pojedini pripadnicitzv. OVK izvan fabrike 'Broj 18' u Orahovcu. Njegov otac Predrag Dedić je već svedočio u Hagu koji i danas ne zna gde su posmrtni ostaci sina. Inače, optužnica u 10 tačaka tereti "četvorku" za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje dve tačke i ubistva u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine. Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri tzv. OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading