Aljbin Kurti
Foto: Alo/Profimedia

Kosovski funkcioneri ne propuštaju priliku da se hvale kako transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u takozvanu vojsku Kosova ide nezaustavljivim tempom. Isplivalo je, međutim, da pripadnici KBS bukvalno gladuju, što je izazvalo veliku političku aferu, zbog koje je juče sazvana vanredna sednica kosovske skupštine, prenosi Kurir.

Usijalo se

Da stvar bude tragičnija, ova blamaža privremenih prištinskih institucija nije medijska spekulacija ili otkriće istraživačkih novinara, već je izašla na videlo kada je kosovskom ministru odbrane Ejupu Maćedonciju na sto stigao izveštaj komandanta u KBS Baškima Jašarija o tome da postoji rizik da će pripadnici ove formacije ostati bez hrane i da će im se ugroziti zdravlje. Kritična situacija nastala je zbog jedne banalne okolnosti - firmi koja je do sada pružala usluge snabdevanja hranom istekao je ugovor, pa je ministarstvo odbrane kao privremeno rešenje, do 11. oktobra, angažovalo kuvare iz Kazneno-popravne službe Kosova i studentske menze. Nakon ovog datuma nastupilo je - gladovanje pripadnika KBS.

 "Na osnovu navedenog, prosledite odgovarajuća uputstva o postupanju nakon 11. oktobra 2024, budući da će nas nedolazak osoblja iz drugih institucija u kuhinje KBS, kašnjenja u snabdevanju hranom i sanitarnim artiklima i rizici po zdravlje primorati da preduzmemo mere da obustavimo sve planirane aktivnosti i radimo samo sa osnovnim osobljem", naveo je Jašari u pismu Maćedonciju.

Sve ovo usijalo je kosovsku političku scenu i postalo povod za kritike opozicije na račun vlasti u Prištini, pre svega premijera Aljbina Kurtija, ali i za podnošenje zahteva za održavanje nove vanredne sednice.

 Tako je šef poslaničke grupe Alijansa za budućnost Kosova Besnik Tahiri najavio da će skupštini biti predložena rezolucija kojom se od vlade traži hitno rešavanje nastale situacije. Poslanik Demokratskog saveza Kosova Anton Ćuni upozorio je da situacija nije samo pitanje kašnjenja hrane.

Sednica bez Kurtijevih poslanika

Iako proglašen za glavnog krivca za loše stanje unutar KBS, Aljbin Kurti i njegovo Samoopredeljenje očigledno su rešili da zabiju glavu u pesak. Uoči jučerašnje vanredne sednice parlamenta, koja je zahtevana upravo zbog katastrofalnog stanja u KBS, vladajuća stranka je saopštila da neće učestvovati na njoj, a takođe ni na jednoj sednici koju sazove opozicija. Kurtijeva stranka tvrdi da je i sednica o KBS zapravo pokušaj opozicije da smeni šeficu poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimozu Kusari Ljilja.

"Drugi razlog je sledeći: zahtev za vanrednu sednicu opozicije je nastavak niza dezinformacija koje imaju za cilj dezinformisanje građanina. Ovo se radi kako bi se oslabila uloga KBS", rekao je poslanik Samoopredeljenja Enver Dugoli.

"To je pitanje zdravlja, bezbednosti i operativne spremnosti. Naši vojnici se sada suočavaju sa stvarnom pretnjom od trovanja hranom i infekcija zbog pogoršanja higijenskih uslova i nesigurnih usluga ishrane", izjavio je Ćuni, prenosi Ekspres.

Nesposobnost

Da su aktuelna dešavanja u KBS još jedan pokazatelj neuspeha Kurtijeve politike, ocenjuje za Kurir Nemanja Zavišić iz Centra za društvenu stabilnost.

"Bez obzira na podršku Zapada da protivpravno formira tzv. vojsku Kosova, Kurtiju to nikako ne polazi za rukom. Naime, unutar KBS već dugo vlada opšte nezadovoljstvo pripadnika platama i uslovima rada. Samo u poslednjih nekoliko meseci stotine njih su podneli tužbe po raznim osnovima protiv vlasti u Prištini. Veliki broj pripadnika ovih nelegalnih oružanih snaga već je dao otkaz i napustio svoje jedinice. Takođe, nedostatak bilo kakvog ozbiljnijeg naoružanja, tehnike, obuke, ali i školovanog kadra, pokazatelj je da je taj projekat unapred osuđen na propast. I najnoviji skandal i pretnja da će KBS obustaviti rad pokazuju da je Kurti zapravo jedan nesposoban političar. Za četiri godine vlasti nije doveo nijednu fabriku, nije izgradio nijedan kilometar novog puta ili pruge, a stanovništvo mu se masovno iseljava nakon vizne liberalizacije", kaže Zavišić.

On naglašava da je progon Srba jedina stvar kojom se Kurti bavi.

"Napadima na naše sunarodnike u južnoj pokrajini on leči svoje komplekse iz mladosti i sanja da bude poput Zelenskog. S obzirom na to da se izbori približavaju, a da nema nikakve rezultate da prikaže građanima, niti bilo kakve planove za budućnost da im ponudi, nažalost, očekujem da će u narednim mesecima još žešće krenuti u obračun s našim narodom", upozorava Zavišić.

Kurir

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading