Aljbin Kurti
Foto: AP/Foto:AP

Kurti i Šolc su razgovarali o bilateralnim odnosima i oblastima u kojima Nemačka može da podrži tzv. Kosovo, a zatražio je od kancelara i Nemačke da podrže ukidanje mera EU Prištini.

Kako se navodi u saopštenju, Kurti je zamolio Šolca i za podršku u rešavanju "pitanja vazdušnog prostora Srbije", koji je, kako je rekao, već 25 godina zatvoren za komercijalne letove ka i sa Kosova i Metohije, što je, prema njegovim rečima, "nanelo finansijsku štetu avio kompanijama, ali je doprinelo i zagađenju životne sredine".

Kurti je ponovio da je za sporazum između Beograda i Prištine potrebno potpisivanje Osnovnog sporazuma, predaja Milana Radoičića i njegove grupe, koja je optužena na KiM, te povlačenje pisma u kojem Srbija izražava rezervu prema Osnovnom sporazumu.

Aljbin Kurti

Foto:AP

 

 

Naveo je da to pismo koje je poslala Ana Brnabić, tada premijerka Srbije, pokazuje "nepostojanje dobre volje i dobre vere od strane Srbije za brzo ispunjenje i puno poštovanje Sporazuma i njegovog Aneksa".

Kurti je istakao svoju i posvećenost Prištine regionalnoj saradnji i punu podršku Berlinskom procesu i implementaciji sporazuma postignutih u okviru njega, uključujući i one koji su danas potpisani i dogovoreni, odnosno Sporazum o pristupu visokom obrazovanju i prijemu na studije na Zapadnom Balkanu i Regionalni akcioni plan zajedničkog tržišta 2025-2028.

Zahvalio je kancelaru Šolcu na bliskoj saradnji i kontinuiranoj podršci Prištini i čestitao mu na uspešnom samitu kojem je prethodilo šest ministarskih sastanaka i otvaranje Cefte, gde sada tzv. Kosovo umesto Unmika predstavljaju sopstvene institucije, dodaje se u saopštenju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading