Raspoređeni Kurtijevi snajperisti
Foto: Privatna arhiva/Alo

Kako se navodi, četvorica pripadnika takozvane kosovske policije u civilu zapečatila su prostorije ove srpske institucije i iz nje isterali radnike koje su tamo zatekli, uz obrazloženje da se bave "nelegalnim i protivustavim delovanjem".

Kancelarija ističe da je takav potez u direktnoj je suprotnosti sa svim sporazumima i tekovinama dijaloga i pokazuje da jedino što špremijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ume jeste da vodi politiku zatvaranja, blokada i gašenja. Ističe se da je to deseti Privremeni organ koji su vlasti u Prištini proizvoljno i protivpravno zatvorili, nakon gašenja Privremenih organa u Štrpcu, Klini, Istoku, Goraždevcu, Gori, Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

- Ovim je nastavljena institucionalna i politička represija nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, a u režiji Aljbina Kurtija koji Srbe želi da ostavi bez osnovnih sredstava za život i time ih natera da napuste svoja vekovna ognjišta. Političarima u Prištini nije dovoljno što je Srbica tokom pogroma i sukoba već obesrbljen i etnički očišćen grad, već sada i na ovaj način žele da zatru sve srpsko što ima veze sa ovom opštinom i srpskim imenom - navodi se u saopštenju.

Institucije čije gašenje Kurti naređuje i sprovodi naočigled međunarodne zajednice osnov su za formiranje Zajednice srpskih opština i njihovim zatvaranjem Kurti zapravo nedvosmsleno poručuje da nema nameru da ikada formira ZSO i ispuni svoje obaveze proistekle iz Briselskog sporazuma, navela je Kancelarija.

- Međutim, vara se ako misli da će Beograd ikada odustati od zahteva za formiranjem ZSO i da će moći da pobegne od svojih preuzetih obaveza ili da će Beograd svoj narod ikada ostaviti bez pomoći i prinadležnosti koje im isplaćuje i koje će im isplaćivati - piše u saopštenju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading